Priručnik za raskrinkavanje 2020: Praktičan vodič za pisanje o dezinformacijama

Priručnik za raskrinkavanje 2020:

Priručnik za raskrinkavanje 2020: Praktičan vodič za pisanje o dezinformacijama

„Priručnik za raskrinkavanje 2020“ predstavlja trenutno stanje nauke o dezinformacijama i raskrinkavanju. Sastavila su ga 22 stručnjaka iz ove oblasti kao trenutni konsenzus o raskrinkavanju dezinformacija za aktivne građane, kreatore politika, novinare i druge koje zanimaju mediji i sfera informisanja.

Priručnik počinje od prepoznavanja uticaja dezinformacija, i daje preporuke za djelovanje:

Netačne informacije mogu nanijeti štetu.

Mogu biti istrajne - nastavljati da utiču na razmišljanje ljudi čak i nakon što oni prime i prihvate ispravke, što je poznato kao „efekat nastavljenog uticaja”. 

Ako možete, spriječite netačne informacije da istrajavaju.

Raskrinkavajte često i pravilno. 

Ako se netačne informacije ne mogu preduhitriti, morate ih raskrinkati. Da bi raskrinkavanje bilo učinkovito, važno je objasniti zašto je informacija netačna i šta je istinita informacija, i detaljno navesti opovrgavanja. Raskrinkavanje će vjerovatnije biti uspješno ako primijenite sljedeće četiri komponente:

ČINJENICA: Prvo recite istinu

MIT: Ukažite na netačnu informaciju

ZABLUDA: Objasnite zašto je informacija netačna

ČINJENICA: Ponovite istinu

Uz podršku Transitions Online i TOL EDucation, ovaj priručnik je preveden na bosanski/crnogorski/hrvatski/srpski jezik i dostupan je na OVOM linku.

__
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni 
E-bilten ovdje.