QIS: alat za brzu pretragu Instagrama

ProPublicin alat za brzu pretragu Instragrama

QIS: alat za brzu pretragu Instagrama

Nezavisna neprofitna organizacija za istraživačko novinarstvo ProPublica svojim je novinarima na raspolaganje stavila jednostavan alat za pretragu najpopularnije društvene mreže za fotografije. 

Iako Instagram nema funkciju za pretragu, na webu je moguće pronaći alate koji na različite načine daju rezultate pretrage za ovaj popularni foto servis. Tako je Al Shaw, informatičar ProPublice, otkrio da Instagramov API dozvoljava filtriranje fotografija prema vremenu snimanja i geografskoj lokaciji te na osnovu toga izgradio alat koji novinarima ove organizacije omogućava da vide ko je na licu mjesta kada se dešavaju događaji o kojima žele izvještavati. Pretraga omogućava određivanje raspona datuma, adrese i udaljenosti od te adrese.

Quick Instagram Search ili QIS, kako su u ProPublici nazvali ovaj alat, je dostupan i široj javnosti, iako još uvijek nije razvijena aplikacija koja bi olakšala njegove korištenje pa je za upoterebu potrebno najprije downloadovati Ruby kod sa GitHub stranice projekta.