Antologija istraživačkog novinarstva: Tell Me No Lies

Publikacija

Antologija istraživačkog novinarstva: Tell Me No Lies

Proslavljeni i višestruko nagrađivani autor istraživačkih dokumentarnih filmova i dugogodišnji novinar štampanih medija Australije i Velike Britanije, jedna od hodajućih legendi nezavisnog novinarstva, John Pilger, sačinio je antologiju istraživačkih priča, transkripta TV emisija i inserata iz knjiga "Tell Me No Lies: Investigative journalism and its triumphs".

Proslavljeni i višestruko nagrađivani autor istraživačkih dokumentarnih filmova i dugogodišnji novinar štampanih medija Australije i Velike Britanije, jedna od hodajućih legendi nezavisnog novinarstva, John Pilger, sačinio je antologiju istraživačkih priča, transkripta TV emisija i inserata iz knjiga "Tell Me No Lies: Investigative journalism and its triumphs". Nakon karijere koja traje od 1958. godine, u kojoj se pre svega istakao neverovatnim nizom dokumentaraca (poslednji, "Stealing A Nation", dobio je najveću britansku nagradu za ovaj žanr, dobio je i Emmy 1991.), Pilger je odlučio da oda počast poznatim kolegama, ali i onima koji su otkrili zapanjujuće stvari u oblasti velikih svetskih konflikata, politike i biznisa, ali su, osim profesionalnih priznanja, osvojili za sebe malo mesta u javnom mnjenju.

Ovaj fascinantni niz proizvoda novinarskog rada koji zadire iza fasada oficijelnih istina i otkriva izvanredno važne uzmenirujuće istine, zapravo je spisak osoba kojima se John Pilger profesionalno divi. Među ostalima, tu su poznati Seymour Hersh sa svojim radom na My Lai masakru iz vijetnamskog rata, manje slavljen Vilfred Burchett, prvi čovek sa zapada koji je ušao u Hiroshimu u septembru 1945, izraelska novinarka Amira Hass sa svojim izveštavanjem iz Gaze 1990. godine, zatim i nezavisni novinari kao Anna Politovskaya o zaboravljenom ratu u Čečeniji, Nemac Gunter Wallraff ili Jessica Mitford iz SAD. Ovi i drugi novinari predstavljeni u knjizi, otkrivali su činjenice o preko pedeset godina "tajne istorije" sveta, kroz priče nekih od najboljih novinara u istoriji profesije.

Knjigu otvara i strastveni esej Johna Pilgera, u kojem on tvrdi da je novinarstvo danas saterano u ugao kao nikada u svojoj istoriji, kao i da ga sa pozicije poslodavca, i "društvenog partnera" uspešno sabotiraju upravo društvene snage koje su njegovi tradicionalni neprijatelji.

Izvor: http://www.amazon.co.uk