Izveštaji: Mapiranje digitalnih medija

Izveštaji: Mapiranje digitalnih medija
Publikacija

Izveštaji: Mapiranje digitalnih medija

The Open Society Media Program objavljuje analize na niz tema od značaja za razumevanje efekata koje nove tehnologije imaju na medije i novinarstvo. Ove analize prate seriju izveštaja koji su dostupni na sajtu www.soros.org pod zajedničkim nazivom “Mapping Digital Media”  a analiziraju uticaj digitalizacije na demokratiju u 60 zemalja širom sveta.

Najnovija analiza, pod nazivom “Mapping Digital Media: Citizen Journalism and the Internet”, objavljena je u julu 2011. i sumira najnovije debate na temu građanskog novinarstva: njegove pojavne oblike i sazrevanje; ulogu u izveštavanju o događajima širom sveta; mogućnosti za demokratizaciju novinarske prakse; značaj za tradicionalne medije koji se bore za opstanak; rizike koje sadržaj koji proizvode građani bez uredničke kontrole može predstavljati za publiku, tradicionalne medije i same građane-novinare.

Analiza zaključuje da postoji potreba za jasnijom definicijom „građanskog novinarstva“, kao i za obukom u oblasti etike, prava i poslovanja kako bi tvorci ove vrste novinarstva bili uzeti za ozbiljno od strane profesionalnih medija i publike.

Analiza “Mapping Digital Media: Citizen Journalism and the Internet” je dostupna sajtu Fondacije ‘Otvoreno društvo’, kao i celi serijal izveštaja pod nazivom “Mapping Digital Media”.

Izvor: www.soros.org