Priručnik za uređivanje u naučnom novinarstvu

Priručnik za uređivanje u naučnom novinarstvu

Priručnik za uređivanje u naučnom novinarstvu

Priručnik je razvio projekt Knight Science Journalism na MIT-u, a pisali su ga istaknuti naučni novinari i urednici.

Izvještavanje o nauci može da bude zbunjujuće i opterećujuće. Stručnjaci često koriste žargon i statistiku da pojasne svoj rad, a ljudi koji se predstavljaju stručnjacima mogu da koriste isti pristup kako bi zaslijepili ili obmanuli. I jedni i drugi mogu da dovedu urednike i novinare u situaciju da ne znaju kako da se kritički postave prema onome što im komuniciraju. Ipak, važno je da novinari o nauci izvještavaju kontinuirano i dubinski kao što to čine sa temama iz politike, ekonomije ili sporta.

Potrebno je i u nauci postavljati teška pitanja, analizirati informacije, zahtijevati da se konkretne tvrdnje podupru konkretnim dokazima. Kako bi bio postignut takav standard novinarskog pristupa u ovoj oblasti, potrebno je da su urednici u dovoljnoj mjeri i na pravi način skeptični, sa izoštrenim uredničkim pogledom i da znaju koja pitanja je nužno postaviti kako bi novinari tragali dublje za odgovorima, tražili potvrde činjenica i napravili cjelokupnu priču.

Ovaj priručnik je sakupio lekcije za one koji se specijaliziraju za izvještavanje i uređivanje medijskih sadržaja iz oblasti naučnog novinarstva, i nudi savjete, iskustva i resurse za urednike. Cilj mu je da se naučno novinarstvo dovede do najviših standarda u profesiji bez obzira na publikaciju ili publiku.

Priručnik je napravljen kako bi pomogao urednicima da postave prava pitanja, da uoče rupe u izvještavanju ili u naučnim dokazima, i da osiguraju informacije o najboljim praksama u izvještavanju o bilo kojoj naučno povezanoj temi, od zaštite okoliša do pandemije.

Poglavlja ovog priručnika pisali su neki od najboljih naučnih urednika i reportera. Svako poglavlje se završava sa referentnim materijalima i drugim resursima koji mogu biti od pomoći urednicima u donošenju odluka.

Više informacija na ovom linku.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.