Vodič: Nezavisni mediji za odgovornu upravu

Publikacija

Vodič: Nezavisni mediji za odgovornu upravu

Publikacija Svetske banke „Razvoj nezavisnih medija kao institucija odgovorne uprave: Praktični vodič“  (’Developing Independent Media as an Institution of Accountable Governance: A How-To Guide’), objavljena u junu 2011, dostupna je besplatno za čitanje na webu, a štampano izdanje se može kupiti na sajtu Svetske banke.

Kako se navodi u predstavljanju Vodiča na sajtu Svetske banke, on treba da “premosti  jaz između teorije i prakse” i pokazuje da “vrlo mali broj onih koji savetuju upravu razumeju koncept razvoja medija i kako programi razvoja medija mogu da imaju ključnu ulogu u napretku dobre uprave”.

Vodič je namenjen onima koji su zainteresovani za temu razvoja medija i daje uvod u njene osnove, te omogućava “konceptualizaciju i analizu ovog sektora i pomaže kreiranju programa po analizama zasnovanim na političkoj ekonomiji, kao i po kontekstu pojedinačnih zemalja”, navodi se na sajtu.

Publikacija daje i ideje za praćenje i procenu programa medijskog razvoja, kao i linkove na mnoštvo izvora za dalje informisanje o raznim aspektima teme.  

Ovaj vodič je deo višegodišnjeg projekta, čiji je prvi deo publikacija pod naslovom 'Public Sentinel: News Media and Governance Reform', koja se bavila glavnim pitanjima u vezi sa informativnim medijima i upravom uopšte, podsećaju izdavači publikacije.