Qanda: Jednostavni i zanimljivi videointervjui

Qanda: Jednostavno do zanimljivog videointervjua

Qanda: Jednostavni i zanimljivi videointervjui

Aplikacija Qanda zanimljiv je način za videointervjue i jednostavan za dijeljenje na društvenim mrežama.
 
Foto: Qanda screenshots/Journalism.co.uk
 
Vizualizacija priče putem videoklipova odličan je način za povećavanje angažmana vaše publike na socijalnim medijima, a aplikacija Qanda za iOS mobilni operacijski sistem mogla bi olakšati novinarima put do videointervjua sa što više sagovornika.

Proces se sastoji od svega nekoliko koraka: potrebno je da pristupite aplikaciji putem Twitter naloga, pronađete osobu koju želite intervjuisati, a zatim napišete pitanja koja vas zanimaju i koja možete podijeliti putem Facebook Messengera, E-maila, WhatsAppa ili tekstualne poruke.
 
Osobe koje želite intervjuisati primit će link koji će ih usmjeriti kako da snime svoje odgovore pomoću Qanda aplikacije. Pitanja i odgovori će naknadno biti spojeni u videouratku, koji će biti spreman za postiranje na društvenim mrežama ili u sklopu članaka. Aplikacija nudi i opciju mini promptera za čitanje pripremljene izjave ili odgovora za intervju.
 

Pored toga, novinari mogu kreirati i otvorena pitanja i podijeliti ih na društvenim mrežama ili web stranicama i dopustiti svima da iznesu svoje mišljenje na zadanu temu.
 
Odgovori su mogući u obliku kratkog selfie videa koji traje kraće od trideset sekundi i zbog toga ga je jednostavno dijeliti i gledati na mobilnim uređajima.
 
Selfie pitanje i odgovor nije jedini način za snimanje intervjua, nego novinari aplikaciju mogu koristiti i za jednostavno snimljeni vox pop.