Snimci koji nisu nastali tokom ruske invazije na Ukrajinu

Snimci koji nisu nastali tokom ruske invazije na Ukrajinu

Snimci koji nisu nastali tokom ruske invazije na Ukrajinu

Institut Poynter navodi nekoliko metoda pomoću kojih možete provjeriti tačnost fotografija i videa.
 
foto: Screenshot YouTube
 
Otkako je započela ruska invazija na Ukrajinu korisnici društvenih mreža su nailazili na mnoštvo dezinformacija u vidu fotografija i videa o tom ratu, a iz Instituta Poynter ističu tri metode koje možete koristiti za provjeru tačnosti videa ili fotografija na mrežama.
 


Obrnuta pretraga fotografija pomoću alata TinEye
 
Ova objava na Facebooku navodno prikazuje ruske avione koji lete iznad Ukrajine, no kada screenshot iz tog videa ubacite u TinEye jedan od rezultata koji će biti prikazan kroz taj alat za provjeru tačnosti fotografija je da je ovaj video star dvije godine, odnosno iz 2020. godine i prvobitno je objavljen na YouTubeu. Takođe, prikazuje ruske avione, ali ne na nebu iznad Ukrajine.
 
Isprobajte Google obrnutu pretragu
 
Ovaj video je postao viralan na Twitteru i u njegovom opisu su navodi da prikazuj ukrajinski borbeni avion koji obara ruski borbeni avion. Screenshotom i njegovim prenosom na images.google.com saznat ćete gdje se još ovaj video pojavio na mrežama. Jedna od stvari koja će vam biti predložena kao rješenje iz ove pretrage je da će vam dati još neke povezane pojmove za pretraživanje, a jedan od njih je i “ghost of kiev”.
 
Pretraživanje ključnih riječi s “ghost of kiev” zajedno s riječima “video” i “fact-check” donijelo je mnoštvo rezultata. Prema pisanju USA Today, ovaj isječak je zapravo iz videoigre, a ne iz rata u Ukrajini.
 
Obrnuta pretraga fotografija na mobilnom telefonu
 
Pomoću aplikacije Google Chrome također možete izvršiti obrnutu pretragu fotografija i na mobilnom uređaju.
 
Ovaj je tweet je postao viralan na svim platformama, a korisnici društvenih mreža tvrde da prikazuje ukrajinsku djevojčicu koja se suprotstavlja ruskom vojniku.
 
Koristeći aplikaciju Google Chrome dok držite ovaj video pojavit će se prozor u kome piše “Pretraži Google za ovu fotografiju”.
 
Jedan od mnogih rezultata te pretrage bio je ovaj BBC-jev pregled lažnih tvrdnji o Ukrajini. Ovaj video zapravo prikazuje 11-godišnju palestinsku djevojčicu koja se suprotstavlja izraelskom vojniku. Pored toga, utvrđeno je da je video nastao prije 10 godina - 2012.
 
Bonus savjet: pripazite na ono što piše ispod objava
 
Vjerovatno ćete vidjeti objave na društvenim mrežama koje vas upozoravaju da je ono što vidite na mrežama lažno ili obmanjujuće. Ova upozorenja su tu da vam pomognu i znače da su tu tvrdnju pregledali i provjerili fact-checkeri.
 
No, dok fact-checkeri i novinari rade prekovremeno kako bi razotkrili dezinformacije o ratu u Ukrajini, neće svaka dezinformacija dobiti jednu od tih upozorenja. Iz tog razloga je važno znati da ukoliko ne postoji upozorenje takve vrste, to ne znači da je neka objava istinita. 
 
Izvor: Poynter

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.