Šta bi mogao biti sadržaj vašeg podcasta?

Šta bi mogao biti sadržaj vašeg podcasta?

Šta bi mogao biti sadržaj vašeg podcasta?

Pročitajte 12 ideja za kreiranje sadržaja podcasta koji je priremio britanski voditelj.

foto: pixabay

Sve je popularnije slušanje podcasta, audio ili audio-vizualnih emisija na internetu, a korisnici ih slušaju dok se voze na posao, rade ili šetaju. Iako se produkcija podcasta povećava, mnogima nije jednostavno osmisliti koji bi to sadržaji bili zanimljivi publici i na koji način pristupiti temama. Britanski radijski voditelj Mark Challinor, autor emisije The UK Brand Show, preporučuje koji ugao bi kreatori podcasta mogli zauzeti kako bi se istakli i bili drugačiji.

Za Challinora najbolje funkcionišu niche podcasti – oni koji se bave jednom oblašću – i kaže da kada ste odlučili koja je to vaša oblast i tema, možete primijeniti jedan od 12 pristupa koji će pomoći da podcast bude zanimljiv i privuče publiku.

1. Vaše rješenje za neki problem u oblasti.

Ako ste našli rješenje za problem koji mnogi slušaoci imaju, tema podcasta i pristup koji ćete imati bit će važni i privući publiku jer dajete jedinstven ugao i praktičnu priču.

2. Intervjui sa ekspertima ili influencerima vezano za oblast.

Odličan način da se nađete na radaru mnogih važnih ljudi u vašoj zajednici je da ekspertima ili influencerima “ukažete čast” tako što će biti gosti vašeg podcasta. To će vašem podcastu donijeti određeni kredibilitet, a većina eksperata i influencera će pristati na intervju.

3. Zbirka mišljenja o vašoj temi.

Ako intervjuišete više eksperata ili influencera na istu temu, možete spakovati njihove odgovore kao pregled mišljenja stručnjaka o određenoj temi važnoj publici.

4. Osvrnite se na događaj u vašoj oblasti.

Ako ste bili na zanimljivom i važnom događaju, poput konferencije o određenoj temi iz vaše oblasti, možete posvetiti podcast ključnim momentima ili tome šta vam se svidjelo a šta ne.

5. Analiza izvještaja.

Vodeća organizacija iz vaše oblasti je objavila novi izvještaj, članak ili prilog o temi kojom se bavite. Zašto ne biste podijelili lični osvrt na njega? Slušaoci će to cijeniti.

6. Podcast s uputstvima.

Ovisno o temi kojom se bavite, poput nečega praktičnog, možete podijeliti savjete kako nešto napraviti, kako nešto istražiti ili postići. Koje ste alate i metode koristili a koji mogu biti korisni onima koji slušaju? Možete vremenom pokušati i predstaviti neki proizvod ili alat i tako osigurati izvor prihoda od vašeg podcasta.

7. Iza naslovnice.

Većina publike voli da čuje o čemu drugi čitaju u tradicionalnim medijima, šta slušaju na radiju ili koje podcaste prate. Uvid u to ko ste i šta vas zanima može da pomogne da se povežete sa publikom i da izgradite veće povjerenje.

8. Prostor za raspravu.

Ako ste imali veoma negativno iskustvo u oblasti u kojoj djelujete, možete pričati o tome šta se desilo. To može da pokrene važnu debatu i dovede do promjena, a vaš podcast može da postane prepoznatljiv kao prostor za konstruktivnu raspravu.

9. Inspirativni i motivacijski podcast.

Možete li podijeliti sa slušaocima odakle dobijate inspiraciju za ono što radite? Ili ko vas najviše inspiriše? To može biti vrijedno slušanja.

10. Uporedba za rješenja i kupovinu.

Možete li da uporedite različita rješenja za neki problem u vašoj oblasti ili da uporedite različite proizvode? Najbolje je da ste iskreni jer je povjerenje ključno za gradnju publike.

11. Serijal podcasta.

Dobar način da osmislite sadržaj je serijal epizoda u kojem ćete, naprimjer, davati sedmični pregled tema i informacija u nekoj oblasti i tako postati izvor kome se publika vraća kada želi na jednom mjestu da dobije najvažnije vijesti.

12. Humor.

Korištenje humora može da bude izuzetno efektno kada se koristi u pravo vrijeme i na pravi način. Igrajte se, ali ga koristite mudro i prikladno. Ne trudite se previše da budete smiješni, kad to ne ide uvijek.

Ukratko, poručuje autor ovih preporuka, budite kreativni i pokušajte sami da smislite pristup i ugao koji vam najviše odgovara u odnosu na to ko su vaši slušaoci. Šta će ih privući da opet dođu i poslušaju vaš podcast? Šta će naučiti i ponijeti sa sobom? U svom podcastu im trebate reći šta ćete im dati, šta ste im dali i šta im nudite sljedeći put.

Izvor: INMA

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.