Tableau Public – napravite i objavite vizualizacije podataka

Tableau Public – napravite i objavite vizualizacije podataka

Tableau Public je besplatan servis za pravljenje vizualizacija podataka i njihovo objavljivanje na Webu, bez potrebe za programerskim znanjem. 

Ovaj servis može da se poveže sa nekoliko izvora podataka, uključujući Microsoft Excel, Microsoft Access i više formata tekstualnih fajlova. 
 
Pojedinačni fajl pri tome ne sme da ima više od 100.000 redova unosa podata, a ograničenje na količinu podataka koja se čuva na ovom servisu je 50 megabajta. 
 
Nakon kreiranja vizualizacije možete je direktno embedovati na svoje web stranice, kao da embedujete YouTube video jer su vizualizacije osmišljene tako da izgledaju kao sastavni deo stranice, kažu tvorci ovog servisa na sajtu Tableau Public.
 
U ponudi su na stotine vrsta vizualizacije, kao što su mape, grafikoni, liste, heat-mape i još toga, a moguće je prikazivati i trendove kroz vreme, pri čemu korisnik može da filtrira određeni vremenski period ili da odabere pojedinačan mesec, dan, pa čak i sat. 
 
Tableau Public je automatski optimizovan za iPad i Android tablete, a podržava sve brauzere bez potrebe da korisnici preuzimaju dodatke za brauzere da bi videli vizualizacije.  
 
Plaćena verzija (Tableau Public Premium) je za podatke koji imaju više od 100.000 redova ili za podatke koji moraju da ostanu poverljivi.