Umbrella: Sigurnosna uputstva za novinare i aktiviste

Umbrella: Sigurnosna uputstva za novinare i aktiviste

Umbrella: Sigurnosna uputstva za novinare i aktiviste

Aplikacija Umbrella kreirana je sa ciljem da na jednom mjestu pruži informacije i resurse o digitalnoj i fizičkoj sigurnosti za novinare i aktiviste.

Umbrella sadrži informacije o faktorima koji bi mogli utjecati na fizičku i digitalnu sigurnost novinara i aktivista, posebno onih koji se nalaze u kriznim područjima.

Putem jednostavnog menija, korisnik može dobiti informacije o stanju na lokaciji na kojoj se nalazi, vijesti o potencijalno opasnim događajima, te savjete kako se pripremiti za putovanja u određena područja, kako organizovati sigurne sastanke, kako se zaštiti pri učešću na ili izvještavanju o protestima, koje korake poduzeti pri evakuaciji i slično, a uključena je i opcija pomoći u hitnim slučajevima, sa kontakt informacijama i uputstvima na pet svjetskih jezika.

Kada se radi o digitalnoj sigurnosti, Umbrella korisnika početnika vodi kroz različite tipove enkriptiranih aplikacija za sigurnu komunikaciju i zaštitu osjetljivih dokumenata, daje savjete o uspostavljanju šifri i brisanju i spašavanju dokumenata, te upućuje kako prepoznati digitalni nadzor.

Unutar aplikacije moguće je kreirati i personaliziranu listu odabranih koraka za sigurnost. Važno je napomenuti da Umbrella ne prikuplja podatke o korisniku i njegovom uređaju, te da iz sigurnosnih razloga ne dozvoljava ni screenshot sadržaja koji se ubaci u nju.

Umbrella je povezana sa Guardianovim projektom Ripple, te se na aktivaciju njihovog dugmeta za paniku gasi i nestaje iz korisnikove liste korištenih aplikacija. Aplikaciju je, jednom instaliranu, moguće koristiti i offline.

Aplikacija je besplatna i dostupna za Android uređaje na Google Play-u, a najavljeno je i skoro pokretanje verzije za iOS.