UNICEF podsjetio na preporuke za izvještavanje o nasilnim incidentima na javnim mjestima

UNICEF objavio preporuke za izvještavanje o nasilnim incidentima na javnim mjestima

UNICEF podsjetio na preporuke za izvještavanje o nasilnim incidentima na javnim mjestima

Zajednička izjava UNESCO-a i UNICEF-a o pucnjavi u školi u Lukavcu.
 
foto: UNICEF BiH / Facebook
 
Škole bi morale biti mjesta nade, optimizma, mjesta gdje se pripremamo da kreiramo bolji svijet. Škole ne smiju biti mjesta u kojima se dešava bilo kakav oblik nasilja, navodi se u zajedničkoj izjavi UNICEF-a i UNESCO-a u saopštenju izdatom povodom pucnjave u Osnovnoj školi “Lukavac Grad”.
 
UNICEF i UNESCO ističu da su duboko uznemireni ovim događajem te da su njihove misli sa porodicama i prijateljima povrijeđenih u ovom napadu, kao i onima koji su doživjeli traumu prouzrokovanu ovim incidentom.
 
Takođe, uputili su apel medijima i članovima zajednice, posebno online zajednice, da se uzdrže od spekulacija o motivima, postavljanja i dijeljenju slika ili videa ovog incidenta i učesnika u incidentu, budući da bi sve to moglo ostaviti negativne posljedice na djecu i njihove porodice.
 
“UNICEF I UNESCO su na raspolaganju vlastima u Bosni i Hercegovini, kako bi omogućili da škole budu mjesta u kojima su djeca sigurna i imaju podršku", naveli su u saopštenju.
 
U saopštenju su podsjetili na njihov vodič o medijskom izvještavanju o tragičnim incidentima koji uključuju djecu i može se pronaći na ovom linku
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.