Vodič za prepoznavanje lažnih vijesti

Vodič za prepoznavanje lažnih vijesti

Vodič za prepoznavanje lažnih vijesti

Serija vizualnih „recepata“ bavi se načinima na koji digitalne platforme formiraju lažne vijesti.

Vodič za novinare i istraživače objašnjava korake u prepoznavanju trollova, načina na koji lažne viralne vijesti i memes kruže po internetu i komercijalnizaciji problematičnog sadržaja. Napravili su ga Public Data Lab i First Draft i sadrži ključne korake, metode, tehnike i podatke koji se koriste.

Načini prepoznavanja lažnih sadržaja u vodiču uključuju jednostavne formule koje ne zahtijevaju veliko tehničko znanje poput korištenja ekstenzija za pretraživače, ali i upute za korištenje naprednih tehnika.

https://firstdraftnews.org/wp-content/uploads/2018/01/fieldGuide_image2-768x547.png

Istraživački koraci u vodiču fokusiraju se na to kako digitalne platforme kreiraju savremene forme obmanjujućih informacija dok putuju kroz internet i društvene mreže. To su ustvari tehnike napredne analize tekstualnih i vizualnih sadržaja o umreženosti sa platformama putem kojih putuju što uključuje istraživanje mreže korisnika gdje je sadržaj embedovan, citate i mreže linkova napravljenih između sajtova na kojima kruži određeni sadržaj.

Opisane metode se mogu koristiti i za istraživanje bilo kakvog sadržaja na internetu, ne samo manipulativnog. Istraživanje te vrste se može koristiti i za analizu toga kako mainstream sadržaj kruži online, pa može biti korisno za treninge i korištenje novih medijskih platformi generalno.

Vodič je besplatan i dostupan je ovdje.