TED: Zašto trebamo hrabre novinare

TED: Zašto trebamo hrabre novinare

TED: Zašto trebamo hrabre novinare

Novinari i novinarke koji su bili uhapšeni, na koje je pucano i kojima je prijećeno, u okviru TED serijala pod nazivom "Zašto nam trebaju hrabri novinari" objašnjavaju zašto i dalje izvještavaju iz opasnih ratnih zona, zatvora i protesta - jer, u suprotnom, ove priče ne bi bile ispričane.

Novinar Anas Aremeyaw Anas izvještava o korupciji i organiziranom kriminalu u Gani. U dvanaestominutnoj prezentaciji za TED, pod maskom koja krije njegov identitet, Anas objašnjava važnost suprotstavljanja nepravdi.

Janine di Giovanni je novinarka koja je izvještavala iz Bosne, Siera Leonea i Sirije. Govori o ljudskim pričama unutar velikih konflikata i o tome šta se dešava kada poznata ulica postane borbena zona.

Istraživački novinar Will Potter je 2002. napravio pauzu od svog uobičajenog posla, izvještavanja za crnu hroniku Chicago Tribunea, i pridružio se lokalnoj kampanji protiv testiranja na životinjama. "Mislio sam da je to siguran način da uradim nešto pozitivno", kaže Potter. Umjesto toga, uhapšen je i našao se u svijetu u kojem se mirni protesti smatraju terorizmom.

Prezentacije su titlovane na srpski jezik.