Dodijeljena Nagrada Evropske unije za istraživačko novinarstvo u BiH

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu danas je održana dodjela Nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo. 
 
Nagradu za najbolju istraživačku priču u 2016. godini u iznosu od 4000 eura dobili su Avdo Avdić i Davor Obrdalj za istraživačku priču „Vladar iz podzemlja“ objavljenu u online magazinu Žurnal. Drugu nagradu u iznosu 3000 eura osvojio je Amarildo Gutić za istraživačku priču “Terma”, također objavljenu u Žurnalu. Nagrada za najbolju priču mladog istraživačkog novinara, u iznosu od 3000 eura, pripala je Merili Dizdarević za priču “Afera Bosnalijek – Lijek zvani profiter“.  Priča je objavljena u aprilu 2016. u političkom magazinu „Mreža“ emitovanom na Radio-televiziji Federacije BiH. 
 
Odluku o pobjednicima donio je žiri u sastavu: Boro Kontić, Belma Bećirbašić, Helena Mandić, Tanja Topić i Zoran Ivančić. Ovogodišnji konkurs bio je otvoren od 10. marta do 31. marta 2017., a ukupno je nominovano 64 istraživačkih priča iz cijele BiH.
 
„Ova nagrada pokazuje koliko vrednujemo istraživačko novinarstvo. Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji nezamjenjivi su u promociji i zaštiti demokratije diljem svijeta“, kazao je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH. „Sloboda govora je ključni pokazatelj spremnosti jedne države da postane dijelom EU. Nijedna država ne može pristupiti EU bez garantovane slobode govora kao osnovnog ljudskog prava", istakao je Sinno pojasnivši da je i ove godine Bosna i Hercegovina imala najveći broj nominacija, čak 64 od pristiglih 237 u cijeloj regiji, te da zadatak žirija nije bio lagan.
 
Borislav Kontić, direktor Mediacentra i predsjedavajući žirija, naglasio je da osim brojem, selekcija nagrada EU pokazuje da je bosanskohercegovačko novinarstvo vitalno i kvalitetno s profesionalnim normama koje govore o razvijenoj evropskoj medijskoj sceni.
 
„Gledano kroz sadržaj ponuđenih priča, moglo bi se zaključiti da su u BiH privatizacijske mahinacije, odnosno kontrola energetskih resursa ključne teme istraživačkih priča, ali i glavna meta ovdašnje, razbojničke politike. Novinarka Merila Dizdarević uspjela je jednu komplikovanu privatizacijsku priču prevesti na razumljiv jezik i objasniti složene mehanizme dogovorenih transakcija, pranja novca i šutnje nadležnih institucija. Priča koju je ponudio Amarildo Gutić govori o mračnoj strani ovdašnje politike - korupciji, na zanimljiv, novinarski atraktivan i interesantan način obrade privatizacijskih mahinacija u RS. Dobitnici prve nagrade, Avdo Avdić i Davor Obrdalj obradili su put u središte ovdašnje bahate, neodgovorne i nemilosrdne politike", istakao je Kontić. 
 
Autori pobjedničke istraživačke priče prilikom preuzimanje nagrade zahvalili su se starijim i iskusnijim kolegama od kojih su imali prilike mnogo da nauče, te naglasili da im je drago da će za film sada čuti šira publika, budući da prošle godine nijedna televizija sa sjedištem u Sarajevu i Tuzli nije "htjela ili smjela" prikazati film “Vladar iz podzemlja”, koji govori o Mirsadu Kukiću, potpredsjedniku SDA i predsjedniku Kantonalnog odbora u Tuzlanskom kantonu koji je osuđen za privredni kriminal.
 
Amarildo Gutić, autor filma "Terma" o nezakonitoj dodjeli poslova rudnika i termoelektrane Gacko, naglasio je vrijednost međuredakcijske saradnje u istraživačkom novinarstvu. „Osjećam potrebu da se, uz ovu nagradu koja je na moje ime, zahvalim i kolegama koautorima filma Milanki Kovačević i Slobodanu Goluboviću sa portala Moja Hercegovina koji su dokaz da u ovoj u sujetnoj profesiji suradnja dvije redakcije može dati rezultate", rekao je povodom proglašenja Gutić. 
 
Merila Dizdarević, dobitnica nagrade za najboljeg mladog istraživačkog novinara, zahvalila se na ukazanoj časti i naglasila važnost timskog rada u istraživačkom novinarstvu. "Nema dobrih priča bez timskog rada. Hvala urednicima, novinarima i snimateljima, te našim izvorima koji nam vjeruju i poštuju naš rad“, rekla je Dizdarević.
 
 
Cilj nagrade Evropske unije za istraživačko novinarstvo je slaviti i promovirati izuzetna postignuća novinara-istraživača, te povećati vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.
 
Nagrada EU za istraživačko novinarstvo dodjeljuje se u svakoj od sedam zemalja (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji)  za istraživačke priče objavljene u 2014, 2015. i 2016. godini. Nagradni fond za svih sedam zemalja-korisnica za sve tri godine iznosi EUR 210.000. 
 
Nagradom u BiH koordinira Mediacentar Sarajevo, a regionalnu mrežu organizacija vodi Mirovni institut u Ljubljani.