Film, cenzura i muzika u Mediacentru

Svi ljubitelji  muzike, filma, umjetnosti kao i javne rasprave, mogli su u subotu uvečer uživati u događaju u posebno opremljenim prostorijama Mediacentra. 

U saradnji sa Frontline klubom iz Londona, prikazan je film „This is not a film“ Jafara Panahija, iranskog reditelja u kućnom pritvoru. Činjenica da se Panahi nalazi u kućnom pritvoru, gdje je stavljen od strane iranske vlade, otvorila je mnoga pitanja o kojima se raspravljalo na debati nakon filma.

Novinar Almir Panjeta moderirao je razgovor, dok su učesnici bili  redatelj Dino Mustafić,  kustosica Dunja Blažević, kao i Bela Tarr, mađarski reditelj i veliki prijatelj Jafara Panahija. Problem cenzure jeste u tome što nema cenzure, umjetnici žele promijeniti svijet, političari ga ostavljaju istim neke su od poruka zaključenih na debati pod nazivom "Može li se umjetnost ušutkati". Dok postoji umjetnost, postojat će i neko ko će je cenzurisati  zaključili su na kraju učesnici debate.

Odličnu završnicu večeri priredio je mostarski kantautor Sanel Marić Mara. Kombinovanjem  hercegovačke poezije sa sevdalinkom, Mara je kreirao  specifičan stil. U toku nastupa Mari se pridružio i Damir Imamović koji je zajedno sa njim publiku ostavio bez daha. Slike sa Marinog koncerta možete pogledatio ovdje, dok  atmosferu sa događaja "Može li se umjetnost ušutkati", možete pogledati na Facebook stranici Mediacentra.