'Istraživačko novinarstvo i izvještavanje o korupciji u javnim institucijama': završen prvi ciklus programa

Završen prvi ciklus edukativnog programa Mediacentra Sarajevo 'Istraživačko novinarstvo i izvještavanje o korupciji u javnim institucijama'

Devet mladih novinara i studenata novinarstva iz Banja Luke, Sarajeva i Mostara, uspješno su završili svoje istraživačke priče u okviru edukativnog programa Mediacentra 'Istraživačko novinarstvo i izvještavanje o korupciji u javnim institucijama'. Uz pomoć svojih mentora, od marta do aprila 2009. godine, istraživali su i pisali o plaćanju ispita na fakultetima; lažno registrovanim preduzećima; protraćenim donacijama Evropske komisije; slobodne kupovine opijata u apotekama; 'kupovine' pomilovanja u zatvorima; nepotizmu i političkoj podobnosti kao preduslovima za zapošljavanje u javnim institucijama. Svi polaznici su dobili certifikat Mediacentra Sarajevo i organizacije European Journalism Center o uspješno završenom programu.

Program je uključio tri trening sesije na kojima su polaznici prolazili kroz osnove novinarskih tehnika (pisanje vijesti, intervju, video i audio produkcija, osnove istraživačkog novinarstva i novinarske etike). Takođe, u saradnji sa 'Transparency International BiH' polaznici su saznali više o problemu korupcije u BiH i metodama izvještavanja o istom. Radionica sa trenerima i višegodišnjim novinarima Reuters-a pomogla im je u fokusiranju sopstvenih priča i sistematizaciji znanja o istraživačkim tehnikama.

Program 'Istraživačko novinarstvo i izvještavanje o korupciji u javnim institucijama' Mediacentar Sarajevo organizuje u saradnji sa European Journalism Center  i Thomas Reuters Fondacijom. Više informacija o programu, te mogućnostima prijavljivanja i učestvovanja možete dobiti putem e maila boba at media.ba ili telefona 033.715.840.

Učesnici 1. ciklusa programa su: Ante Bender, student žurnalistike i novinar Radia Herceg Bosna, Mostar; Suzana Kvrgić, novinarka magazina 'Women' Banja Luka; Dino Jahić, novinar Centra za istraživačko novinarstvo, Sarajevo; Đorđe Vujatović, apsolvent žurnalistike i novinar RTRS-a, Banja Luka; Emina Trhulj, studentica žurnalistike, Fakultet političkih nauka, Sarajevo; Melisa Arapović, studentica žurnalistike, Fakultet političkih nauka, Sarajevo; Semir Mujkić, novinar magazina START, Sarajevo; Edin Kalender, student Pravnog fakulteta u Sarajevu; Mariana Šarčević, apsolventica žurnalistike i novinarka agencije SRNA, Banja Luka.

Trenerski tim čine: Nedim Dervišbegović, novinar i urednik web portala Radio Sarajeva; Aldin Arnautović, novinar i producent, producentska kuća Arsa, Sarajevo; Elvira Jahić, novinarka i producentica, producentska kuća Arsa, Sarajevo; Suzana Šačić, novinarka i urednica magazina 'Lepota i zdravlje'; Goran Todorović, novinar i programski menadžer Mediacentra Sarajevo.

Priče nastale u okviru programa možete pročitati ovdje.

Program 'Istraživačko novinarstvo i izvještavanje o korupciji u javnim institucijama' podržan je od strane MATRA programa za društvenu transformaciju Ministarstva spoljašnjih poslova Kraljevine Holandije.