Mediacentar Sarajevo i Frontline Club London predstavljaju Medijski vremeplov

Mediacentar Sarajevo i Frontline Club London s ponosom predstavljaju

Medijski vremeplov
Projekcije dokumentarnih filmova, razgovori i druženje u MCS klubu

Od januara do marta 2011. godine Mediacentar Sarajevo i Frontline Club London organiziraju niz debata o medijima. Zamišljene su kao mali vremeplov kroz ulogu i utjecaj medija u socijalizmu, tranziciji, kapitalizmu do ekspanzije novih medija koji se direktno konfrontiraju najmoćnijim svjetskim vladama, poput Wikileaks-a. Uz projekcije dokumentarnih filmova, razgovaramo: o nenaučenim lekcijama socijalističke propagande, te značaju pozitivne propagande za zdrav duh jednog društva (dokumentarni film Hasta Siempre); o poziciji profesionalnog novinara i novinarke naspram državih vlada, vojske i interesa kapitala (dokumentarni film Taxi to the dark side, dobitnik Oscara 2008.); o medijima koji su usput izgubili optimizam, zaboravili svoju obrazovnu funkciju te i sami postali generatori osjećaja kolektivne nesreće (dokumentarni film The Valley); o medijima budućnosti, njihovim kapacitetima da budu ventil za društvene promjene prvenstveno mladim ljudima (dokumentarni film WikiRebels).

Među našim gošćama i gostima su: Timothy Golden, novinar New York Timesa i suvlasnik dva Pulitzera, koji je među prvima pisao o tretmanu osoba osumnjičenih za terorizam; Veljko Bulajić, filmski reditelj kultnih partizanskih filomova; Dunja Blažević, povjesničarka umjetnosti, direktorica SCCA/Centar za savremenu umjetnost Sarajevo i dobitnica francuskog Ordena viteza umjetnosti i književnosti; Esad Arnautalić, kompozitor, producent, aranžer i dirigent te umjetnički rukovodilac Revijskog orkestra RTV Sarajevo; cijenjeni medijski i drugi profesionalci/ke: Budo Vukobrat, Ahmed Burić, Refik Hodžić, Zoran Ćirjaković,  Behzad Hadžić, Agnesa Šećerkadić, Senad Zaimović, Dženat Dreković i mnogi/e drugi/e.

Muzički urednici događaja su Elvis J. Kurtović, Amra Toska i Dino Ćatović, a 3. marta u MCS klubu nastupa Damir Avdić Diplomatz, pisac, pjesnik i muzičar iz Tuzle.

Program je počeo 27.1. debatom Proizvodnja masovne iluzije u socijalizmu i kapitalizmu: NEOSTVARENI IDEALI I(LI) IZNEVJERENA OBEĆANJA, a nastavlja se debatom na temu Novinarski integritet vs. patriotsko novinarstvo, koja će biti održana 14.2.2011. u prostorijama Mediacentra Sarajevo.

Za sve dodatne informacije pišite nam na ljiljana@media.ba ili nas kontaktirajte na +387 33 715 840.