Novinari iz Moldavije u studijskoj posjeti Bosni i Hercegovini

Mediacentar Sarajevo od 19. do 24. juna 2006. godine biće domaćin studijske posjete devet moldavskih novinara koji dolaze iz pokrajine Transnistria u Republici Moldaviji.  Moldavski novinari posjetit će bosanskohercegovačko Vijeće za štampu i upoznati se sa radom i aktivnostima bh. Vijeća za štampu. U sklopu posjete Bosni i Hercegovini, moldavski novinari posjetit će Javni radio televizijski servis, nezavisni magazin “ BH Dani”, udruženje BH novinara, Nezavisne novine u Banjoj Luci, Televiziju Republike Srpske, te Helsinški komitet za ljudska prava.

Moldavski novinari tokom posjete upoznat će se sa načinom na koji su bh. mediji unaprijedili proces međusobne suradnje, razumijevanja i komunikacije. Novinari će se također upoznati sa generalnim stanjem bh.medija kada je riječ o suočavanju sa govorom mržnje i načinom na koji mediji u Bosni i Hercegovini izvještavaju o 3 glavne etničke zajednice koje žive u Bosni i Hercegovini.
Studijska posjeta Bosni i Hercegovini rezultirat će novinskim člancima o stečenim iskustvima za rješavanje konflikata koje će moldavski novinari objaviti u matičnim medijskim kućama.
Organizatori studijske posjete moldavskih novinara Bosni i Hercegovini su Centar za nezavisno novinarstvo iz Kišnjeva i NetNovinar-Centar za istraživačko novinarstvo i medijsku edukaciju (Mediacentra Sarajevo i Centra za istraživačko novinarstvo, Zagreb).