Održana debata "Preusmjeri i ne pitaj za dalje: ex-Yu odgovor na izbjegličku krizu"

Javna debata "Preusmjeri i ne pitaj za dalje: ex-Yu odgovor na izbjegličku krizu", organizovana je u utorak, 8.12., u prostorijama Mediacentra Sarajevo. 
 
Foto: MC Online
 
Na debati su učestvovali aktivisti iz zemalja regiona; Stefan Pejović, volonter iz BiH, Gordan Bosanac, aktivista Centra za mirovne studije i inicijative Dobrodošli iz Hrvatske, Milena Zajović, novinarka i volonterka inicijative Are You Syrious, također iz Hrvatske, te Žarka Radoja, novinarka i volonterka iz Srbije.
 
U trenucima u kojima se zainteresovanost medija i javnosti za izbjegličku krizu na tlu Evrope svakodnevno smanjuje, veoma je bitno razvijati debatu o mogućnosti scenarija u kojem bi zemlje sa prostora bivše Jugoslavije postale više od „tranzita“ za izbjeglice iz Sirije i ostalih ugroženih zemalja. U nedostatku adekvatne institucionalne organizacije, u Hrvatskoj, Srbiji, ali i BiH, koju izbjeglička kriza nije značajno pogodila, došlo je do samoorganizovanja brojnih građana i volontera koji su željeli pomoći.
 
Stefan Pejović, volonter
 
„Ljudi odavde su, ako uzmemo u obzir trenutno stanje u našoj zemlji, veoma pomogli. Mi smo za neka tri dana putem socijalnih mreža i privatnih kontakata skupili jako puno novca“, izjavio je Stefan Pejović, volonter iz Sarajeva, koji je naglasio kako je inicijativa za pomoć bila znatno masovnija prije mjesec, ali da su izbjeglice s vremenom prestale biti glavna tema u medijima, a samim time i među javnosti.
 

 
 
Dok novinarka Žarka Radoja smatra kako su mediji u Srbiji nedovoljno i neblagovremeno izvještavali o krizama sa granica, Milena Zajović, novinarka iz Hrvatske, smatra kako su medijske kuće iz ove zemlje prilično dobro obavile svoj zadatak.
 
„Mislim da su naši mediji odradili vrlo solidan posao. U trenutku kada se kriza prenijela unutar naših granica, HTV je tokom prvog mjeseca imao konstantno ekipe iz Zagreba koje su živjele u Vukovaru i išle na granicu svako jutro, radile informativne emisije i rotirale se na sedmičnoj bazi. Također, bilo je prisutno jako puno fotoreportera. S tim da, naravno, sve zavisi od individualnog novinara, hoće li ići i zagrebati malo ispod one površine koju ti pokažu policija ili UNHCR i pogledati šta se zaista događa tri šatora dalje.“
 
Milena Zajović i Žarka Radoja, novinarke i volonterke
 
Jedan od glavnih zaključaka debate je taj da, i pored nedostatka angažmana političke elite na našim prostorima i konkretnih poteza predstavnika vlasti, ne postoji opravdanje za „izmicanje“ individualnoj odgovornosti. Svaki pojedinac kroz volontersko samoangažovanje i aktivizam u zemljama regiona može učiniti nešto kako bi olakšao boravak izbjeglicama u svojoj zemlji, bez obzira na to da li je riječ o privremenom ili dugoročnijem zadržavanju, smatraju učesnici debate.
 

 
 
 
Debata je organizovana u sklopu programa koji već četvrtu sezonu uspješno realizuju Mediacentar Sarajevo i Frontline Club iz Londona, uz financijsku podršku Media Programa Open Society Foundation London. Projekcijama dokumentarnih filmova i organizovanjem debata, projekat ima za cilj da informiše javnost o aktuelnim društvenim temama, slaveći nezavisno i kvalitetno novinarstvo te da potakne razmjenu mišljenja.