Održana javna debata o prikazivanju različitosti u medijima regiona

U Mediacentru Sarajevo je 1.2.2012. održana javna debata pod nazivom "Strategije (ne)vidljivosti - o drugima u medijima regiona". U debati su učestvovali Goran Milić, urednik AlJazeere Balkans, Mima Simić, teoretičarka roda i LGBT aktivistica iz Zagreba, i Svjetlana Nedimović, politologinja i urednica web portala pulsdemokratije.org.

Učesnici i gosti su razgovarali o primjerima prikazivanja etničkih, seksualnih i drugih manjina u medijima. Svjetlana Nedimović je izlaganje otvorila razgraničavanjem termina manjina i različitosti. „Manjina je po osnovnoj definiciji grupa, dakle politički upravljiva. Sa manjinama, mediji nekako izađu nakraj jer su manjine politički definisane. Sa različitošću je stvar drugačija.“

Mima Simić se osvrnula na vlastita iskustva korištenja medijskog prostora u aktivističke svrhe i sadašnji pristup medija seksualnim manjinama okarakterisala kao "iskorištavanje cirkuskog potencijala", dok je Goran Milić govorio o programskim politikama Al Jazeere i javnih servisa, te istakao da prikazivanje različitosti ne znači vrednovanje i prikazivanje jedne skupine kao bolje od druge. Video sa debate možete pogledati ovdje:

Debata "Strategije nevidljivost: prikazivanje drugih u medijima regiona" realizovana je uz podršku Office of Public Affairs Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.