Panel diskusija i radionica o prednostima SoJo novinarstva

Učesnici/ce kroz panel diskusiju i vježbe saznali prednosti solutions novinarstva.

foto: Mediacentar Sarajevo

Solutions journalism (SoJo), tip novinarstva zasnovan na rješenju, nije novi u Evropi i svijetu, ali jeste u Bosni i Hercegovini. Izuzetno je važno ovaj vid novinarstva primjenjivati u post-konfliktnom društvu, kakvo je bosanskohercegovačko.

Prednosti ovog vida novinarstva predstavljene su 15. februara 2023. u Sarajevu, kroz panel diskuju na kojoj se razgovaralo o tome šta je to konstruktivno i novinarstvo orijentisano na rješenja, kakve prednosti ovaj tip novinarstva donosi redakcijama i novinarima/kama, te zbog čega ih redakcije, ali i donatori trebaju podržati.

“Uz podršku organizacije Transitions iz Češke, Mediacentar Sarajevo je po završetku panel diskusije organizovao radionicu gdje smo sa novinarima i novinarkama, studentima i studenticama novinarstva prošli kroz principe novinarstva usmjerenog na rješenja, uključujući određene vježbe”, kazala je Anida Sokol, istraživačica u Mediacentru Sarajevo.

Ovaj vid novinarstva gleda modele koji postoje za određene društvene probleme te pokazuje dokaze da se određeni društveni problem mogu riješiti, dodaje Sokol, ističući da je u bh. medijima, ali i generalno u svijetu, jako puno tih takozvanih “negativnih vijesti”.

“Imamo takođe i posljedicu da ljudi izbjegavaju da gledaju i prate vijesti i često čujete da je to upravo jer je puno tih negativnih događaja, a konstruktivno i SoJo novinarstvo pokušava da pokaže da postoje rješenja za društvene probleme”, istakla je Sokol.

Objasnila je da SoJo priče nisu promocija određenih ličnosti ili organizacija, već upućivanje na modele koje funkcionišu i da se pokaže da se određeni problemi, kao što je na primjer zagađenost zraka u Sarajevu, mogu riješiti.

Mediacentar Sarajevo dugi niz godina radi na organizovanju različitih vidova edukacija i radionica za novinare/ke, kao što je verifikacija informacija, ili radionice i konferencije o naučnom novinarstvu, uključujući i one o SoJo novinarstvu. Cilj takvih događaja je, kako govori Sokol, da se ukaže na nove trendove u svijetu i na to da postoje različiti vidovi novinarstva.

Vanja Stokić, urednica portala eTrafika.net iz Banjaluke, takođe je polaznica nekoliko radionica koje je organizovao Mediacentar Sarajevo, a portal eTrafika je, zahvaljujući tim obukama, kako govori Stokić, postao jedan od prvih medija koji je počeo da se bavi SoJo novinarstvom.

“Mi smo otkrili jedan potpuno novi pristup izvještavanju, gdje vi zapravo izvještavate o problemima, ali uz jednostavnu prizmu - kroz davanje nade našoj publici da ima neko svjetlo na kraju tunela i da se ti neki problemi mogu riješiti”, izjavila je Stokić, navodeći da SoJo nije novina u svijetu i Evropi, ali da jeste u BiH.

Ovim pristupom se, kako dodaje, planiraju baviti u budućnosti na portalu eTrafika.net, jer im je, prema njenim riječima, zanimljiv pristup zasnovan na rješenju.

“Mi smo inače medij koji je orijentisan na izvještavanje o ljudskim pravima i tek kad smo prošli treninge koje je Mediacentar ranije organizovao, uvidjeli smo koliko smo propustili u dosadašnjem izvještavanju, koliko smo gomilu nekih prijašnjih priča mogli da odradimo na ovaj način, ali nismo znali za taj pristup.  Međutim, sad znamo i sad ćemo da koristimo te principe u budućnosti gdje god možemo”, kaže Stokić dodajući da ipak nije svaka pozitivna priča, priča za solutions journalism, ali da dosta toga može da se uradi na tom principu.

Cilj različitih radionica Mediacentra Sarajevo je takođe da se novinari/ke u BiH upute da se specijalizuju za određene oblasti, jer se, kako navodi Anida Sokol, novinari/ke često bave dnevno aktuelnim pitanjima, a određene teme kao što su nauka, ili modeli rješenja za, na primjer marginalizovane društvene grupe, za ekološke teme, nisu zastupljene u medijima.

“Naš cilj je da obučavamo novinare, da nudimo edukativne materijale, da podstičemo da i sami istražuju i da se bave ovim temama”, kaže ona.

Na panel diskusiji su novinarke koje su se bavile solutions novinarstvom govorile o svojim iskustvima izvještavanja na SoJo način, a na treningu organizovanom nakon panel diskusije, učesnici/e su kroz praktične primjere stekli znanje o tome šta je to solutions novinarstvo, kako ga primijeniti u svom radu i kako pripremiti priče orijentisane na rješenja.

Ovaj događaj je finansiran kroz program novinarstva orijentisanog na rješenja organizacije Transitions koji ima za cilj jačanje upotrebe novinarstva orijentisanog na rješenja u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.