Pokrenuta digitalizacija periodičnih publikacija iz 1991-1995.

foto: Mediacentar

Mediacentar Sarajevo i Bošnjački institut - Fondacija Adil Zulfikarpašić pokrenuli su projekat Digitalizacija ratne štampe Bosne i Hercegovine u cilju zaštite i trajnog očuvanja periodičnih publikacija (novina, časopisa, magazina, biltena i dr.) koje su izlazile na području Bosne i Hercegovine u periodu 1991-1995.

Spomenutu periodičnu zbirku sa više od 337 publikacija Mediacentar Sarajevo prikupio je u periodu 1996-2000. godine istraživačkim radom na terenu širom Bosne i Hercegovine. Zbirku čine različiti primjerci, od izdanja '90-ih koji su u to vrijeme bili stranačka glasila: Muslimanski Glas, Javnost i Herceg-Bosna, pa sve do unikatnih primjeraka časopisa koji su objavljeni samo u jednom broju, poput Glasa Goražda (1993.) i dr. Posebnu vrijednost zbirke predstavljaju vojne publikacije jer je prema istraživanjima svaka šesta publikacija štampana u periodu 1992-1995. bila vojnog karaktera. Armija RBiH je izdala oko 48 raznovrsnih publikacija, HVO oko 30 časopisa, a Vojska Republike Srpske, prema dostupnim podacima, oko 14 vojnih časopisa.

Saradnja Mediacentra i Bošnjačkog instituta – Fondacija Adil Zulfikarpašić na projektu Digitalizacija ratne štampe Bosne i Hercegovine predstavljena je Komisiji za informisanje Parlamenta Federacije BiH. Komisija je prihvatila inicijativu, podržala te dala preporuke Vladi FBiH i resornim ministarstvima za daljnju podršku ovom projektu.

Navedenu zbirku digitalizirat će Bošnjački institut na profesionalnom skeneru za monografske i periodične publikacije, nakon čega će originalne štampane primjerke zbirke Mediacentar Sarajevo pokloniti biblioteci Bošnjačkog instituta.

Važno je naglasiti da Bošnjački institut također posjeduje veoma bogatu i vrijednu zbirku ratne periodike od 1992-1995. godine koja se izdavala i distribuirala u zemlji i dijaspori.

„Posvećenim istraživanjima zbirku je sakupio tokom i nakon agresije osnivač Instituta Adil Zulfikarpašić. Ovim poklonom upotpunit će se fond ratne periodike biblioteke Bošnjačkog instituta koji će ujedno biti i jedan od najobimnijih fondova periodike od 1992-1995. u Bosni i Hercegovini i inozemstvu“, rečeno je iz Bošnjačkog instituta.

Osim zaštite i očuvanja zbirke za buduća istraživanja, drugi cilj projekta je da se sadržaj svih publikacija učini pretraživim i dostupnim na daljinu putem digitalnog arhiva INFOBIRO www.infobiro.ba u naredne tri godine u zavisnosti od podrške nadležnih institucija. Sve arhivirane publikacije bit će besplatno dostupne za pruzimanje IP adresama iz BiH kao dio kulturne historije.

Također, cjelokupni ratni fond biblioteke Bošnjačkog instituta dostupan je za pretraživanje putem web stranice www.bosnjackiinstitut.ba te u čitaonicama Instituta svakim radnim danom.

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.