Sa tribine: Ateisti - nova manjina?

Od sistema u kome je vjerski identitet bio nepoželjan, do sistema u kome je odbijanje da se pripada bilo kojoj vjerskoj grupi, slave vjerski praznici, pohađa vjeronauka proglašeno 'nedostatkom morala'. Kako smo dospjeli iz jedne krajnosti u drugu? Šta znači biti ateista u današnjem BH društvu? Kako pomiriti vjerske i sekularne potrebe u ovom društvu? Šta danas znači biti ateista uopšte – da li je riječ o slobodi izbora, ili kategoriji (manjinskog) identiteta?

Ovo su pitanja postavljena na javnoj tribini "Ateisti- nova manjina?" koju je povodom 18. januara, svjetskog dana slobode religija organizirao Mediacentar Sarajevo.

Na tribini su učestvovali prof. Enver Kazaz, prof. Ugo Vlaisavljević, Marko Antonio Brkić, direktor Inter-religijskog instituta u BiH i Katarina Crnjanski-Vlajčić, magistrica religijskih studija Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije u Sarajevu. Moderator tribine je bio Davor Marko, tutor na postdiplomskom programu Demokratije i ljudskih prava Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije u Sarajevu.

Donosimo video zapis najzanimljivijih izlaganja na tribini: