Antikorupcija i mediji u BiH

Antikorupcija i mediji u BiH

2012

Projekat Antikorupcije i mediji u Bosni I Hercegovini započeo je u januaru 2011 godine i traje do decembra 2012. Partneri u dvogodišnjem projektu su Fondacija Mediacentar (FMC) i Thomson Reuters Foundation (TRF), a finansijsku podršku projektu obezbjedila je Evropska Unija EU.

Cilj ovog edukativnog projekta je jačanje kapaciteta bosanskoghercegovačkih medija u izvještavanju o korupcije kroz dodatno obrazovanje novinara iz cijele Bosne i Hercegovine iz štampanih, elektronskih i online medija.

U prvoj godini projekta uradjeno je bazično, polazno istraživanje na temu „Bh. mediji i izvještavanje o korupciji“. Partneri u projektu organizovali su trening za šest istaknutijih bosanskohercegovačkih novinara (TOT) koji su u daljnjoj implementaciji projekta edukacije bh novinara učestvovali kao lokalni instruktori, zajedno sa lead trenerima iz Reutersa.

Druga godina projekta započela je sa edukacijom bh novinara i prvi trening je održan u januaru (23-27), drugi u februaru (20-24), treći u aprilu (09-13) i četvrti će biti organizovan u oktobru 2012 godine. Obuku je do sada prošlo 30-ak novinara iz medijskih kuća: Slobodna Bosna, Glas Srpske, Free Europe, Al Jazzera Balkans, Fedearlna TV, FENA, RTRS, TV Sarajevo, web portal e-kapija...

U toku projekta u sklopu unapređenja online resursa pokrenuta je Moodle aplikacija u kojoj TRF i FMC , na temelju obuke Reutersovog interaktivnog programa, razvijaju online obrazovanje postavljenjem trening materijala i vježbi za sve sudionike projekta. Moodle e-learning platforma ostat će dostupna i nakon obuke svim zainteresiranim korisnicima.

Treningom je obuhvaćeno 40-50 novinara širom Bosne i Hercegovine, čije su priče na temu korupcije u Bosni i Hercegovini  konačni rezultat ovog projekta. Dobitnici nagrada od po 1500 eura za najbolje priče su Vladimir Bekić, novinar Radio Televizije Republike Srpske (RTRS) i Mirjana Popović iz Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).