O Mediacentru

O Mediacentru / Projekti

South East European Media Observatory

South East European Media Observatory

2013
Građenje kapaciteta i koalicija za monitoring integriteta medija i podršku medijskim reformama
 
SEE Media Observatory je regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva čiji je cilj povećanje medijskih sloboda i pluralizma, te utjecaj na medijske reforme u zemljama jugoistočne Europe. Media Observatory se bavi preprekama demokratskom razvoju medijskih sistema osiguravajući instrumente poput medijskih istraživanja i monitoringa, te dajući podršku istraživačkom novinarstvu i angažmanu civilnog društva. Ono je ujedno okvir za debate, konsultacije i koalicije među partnerima.
 
Media Observatory se posebno zanima za pitanja integriteta medija i novinarstva u regionu, fokusirajući se na štetne prakse vlasništva i finansiranja medija.
 
U 2013. i 2014., fokus će biti medijski integritet u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji.
 
SEE Media Observatory je zamišljen kao dugoročna i stalna aktivnost članica Mreže Jugoistočne Evrope za profesionalizaciju medija (SEENPM).
 
Regionalno partnerstvo uključuje najrelevantnije i najznačajnije organizacije iz sektora civilnog društva u zemljama koje teže članstvu u EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Srbija) te 2 susjedne zemlje, članice EU (Mađarska i Slovenija), posvećene medijskoj profesionalizaciji i promjenama medijske politike u njihovim zemljama. Partneri su: Mirovni inštitut, Ljubljana (vođa projekta),  Albanian Media Institute (Tirana), Mediacentar SarajevoCentar za istraživačko novinarstvo (Zagreb), Center for Independent Journalism (Budapest), Македонски институт за медиуми (Skopje) i Novosadska novinarska škola.
 
 
Projekat je podržala Evropska Unija, Instrument za predpristupnu pomoć (IPA), Civil Society Facility program (CSF).