Indeks održivosti medija 2017

Indeks održivosti medija 2017

Indeks održivosti medija 2017

Grupa autora
Izdavač: 
IREX
2017

Indeks održivosti medija, koji svake godine objavljuje neprofitna organizacija IREX, daje sveobuhvatan i dubinski pregled uslova rada nezavisnih medija u 80 zemalja svijeta. Mediacentar Sarajevo prikupio je i i analizirao podatke za Bosnu i Hercegovinu.

IREX u svom godišnjem izvještaju o održivosti nezavisnih medija predstavlja  uporedne trendove u proteklim godinama i to analizirajući stanje slobode govora, pluralnost medija dostupnih građanima, profesionalne standarde novinarstva, poslovnu održivost medija, i efikasnost institucija koje podržavaju nezavisne medije.

Koristeći detaljne podatke dobivene od lokalnih medijskih profesionalaca i eksperata, izvještaj kreira listu na ocjenama od 0 do 4 za svaki od pokazatelja i u svakom od područja. Prosječne vrijednosti svih pokazatelja koriste se za računanje jedinstvenih rezultata za svaki od 5 kriterija, a jedinstveni rezultati po kriterijima koriste se za računanje ukupnog rezultata za pojedinu zemlju. Zemlje čiji je ukupni rezultat između 0 i 1 okarakterisane su kao "protivnice slobodnih medija“, a mediji u njima kao „neodrživi“ budući da ne ispunjavaju, ili tek minimalno ispunjavaju definisane ciljeve, odnosno kriterije. Zemlje čiji je rezultat između 1 i 2 smatraju se "neodrživim kombiniranim sistemima", a one čiji je rezultat između 2 i 3 posmatraju se kao "gotovo održivi mediji". Za zemlje čiji se ukupni rezultat kreće između 3 i 4 smatra se kako su postigle "održivost" na području medija.

Rezultati IREX-ovog istraživanja su pokazali da je ukupni rezultat (MSI score) za Bosnu i Hercegovinu u 2017. godini iznosio 1.78, što predstavlja pad u odnosu na rezultat prošle godine i BiH svrstava u grupu "neodrživih kombiniranih sistema". Izvještaj kao glavne izazove i probleme medijskog sektora izdvaja napade na novinare, slabo finansiranje javnog medijskog servisa, niske profesionalne standarde i nedostatak transparentnosti medija. Svih pet pokazatelja u padu su u odnosu na prošlu godinu i ilustriraju negativne trendove za bosanskohercegovačke medije.

Autorice Sanela Hodžić i Lidija Pisker i urednici studije preporučuju usvajanje i punu implementaciju Zakona o slobodnom pristupu informacijama, uključujući transparentnost informacija o vlasništvu nad medijima, pravila o koncentraciji medijske moći i transparentnost finansiranja medija od strane vlade.

Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu dostupan je ovdje.

Kompletan izvještaj za svih 80 zemalja možete preuzeti ovdje.