Prvi nacrt historije: Novinari - svjedoci pred Haškim tribunalom

PRVI NACRT HISTORIJE: Novinari - svjedoci pred Haškim tribunalom

Prvi nacrt historije: Novinari - svjedoci pred Haškim tribunalom

Boro Kontić, Nedim Sejdinović, Elvira Jukić Mujkić, Anida Sokol, Selma Zulić Šiljak i Dragan Golubović
Izdavač: 
MEDIACENTAR Sarajevo
2022
Knjiga Prvi nacrt historije: Novinari – svjedoci pred Haškim tribunalom nastala je iz potrebe da se razumije i prenese iskustvo novinara i novinarki koji su svjedočili pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).
 
S ciljem rasvjetljavanja nedovoljno istražene uloge novinara i novinskog materijala pred MKSJ, istraživački tim Mediacentra Sarajevo prikupio je i analizirao 2.760 medijskih dokaza iz baze sudskih spisa Haškog tribunala, a kroz dubinske intervjue zabilježena su iskustva četrnaest novinara i novinarki koji su svjedočili pred Tribunalom u Hagu. Detalje iskustva svjedočenja i razloge za svoje odluke da svjedoče podijelili su Andrew Hogg, Alija Lizde, Branimir Grulović, Ed Vulliamy, Florence Hartmann, Jacky Rowland, Jeremy Bowen, John Sweeney, Martin Bell, Sead Omeragić, Slavoljub Kačarević, Tony Birtley, Veton Surroi i Zvezdana Polovina. Svi intervjui su snimljeni i dijelovi su dostupni na projektnoj stranici www.medijikaodokaz.ba.
 
Pored intervjuisanih novinara, kroz istraživački proces zabilježena su imena još 21 novinara/ke svjedoka, između ostalih: Aernout Van Lynden, Baton Haxhiu, Dan Demon, Deborah Christie, Dejan Anastasijević, Edmond Vanderostyne, Eve-Ann Prentile, Francz-Josef Hutsch, Ian Traynor, Jeremy Francis, Jovan Dulović, Karmen Brlić-Jovanović, Marita Vihervouri, Milivoje Mihailović, Nenad Zafirović, Robert Block, Richard Lyntton, Slađan Lalović, Sredoje Simić, Šefko Hodžić, Zoran Petrović-Piroćanac. Novinari čine manje od jedan posto ukupnog broja svjedoka pred Tribunalom.
 
Knjigu čini sedam poglavlja u kojima autori, iz različitih uglova, pojašnjavaju ulogu novinara i medija u procesuiranju ratnih zločina, ali i otvaraju teme o osnovnim postulatima novinarstva u periodima kriza i ratova. Autori poglavlja u knjizi su: Boro Kontić, Nedim Sejdinović, Anida Sokol, Elvira Jukić Mujkić, Selma Zulić Šiljak i Dragan Golubović.
 
„U želji da se zabilježi njihovo profesionalno iskustvo u izvještavanju sa prostora nekadašnje Jugoslavije i ispitaju motivi za njihove odluke da svjedoče pred MKSJ, intervjui su bili prilika da ostane zabilježeno kako je tekao proces njihove pripreme za svjedočenje, kako je izgledalo ispitivanje iz njihovog ugla, te u konačnici, kako smatraju da su doprinijeli sudskom procesu“, navodi se u knjizi.
 
„Ova knjiga je nastala u želji da naše opsežno istraživanje o medijskim dokazima u bazi Haškog tribunala predstavimo tematski i učinimo zanimljivijim i čitljivijim različitim generacijama i profesijama“, kaže urednica Selma Zulić Šiljak.
 
Kompletnu publikaciju možete preuzeti ovdje.