Pristup dokaznom materijalu Tribunala u Hagu

Pristup dokaznom materijalu Tribunala u Hagu

Tribunal u Hagu je tokom svojih istraga i suđenja prikupio na hiljade sati video i audio arhivskog materijala, te milione stranica dokumenata. Uz to, svjedočenja iz Tribunalovih sudnica u mnogobrojnim predmetima se snimaju i arhiviraju  takođe čine dio arhivske građe koja čini temelj za bilo kakav pokušaj rasvjetljavanje bliže prošlosti područja bivše Jugoslavije. Ova građa predstavlja zlatni rudnik za istraživače, dokumentariste i televizijske novinare koji izvještavaju o ratnim zločinima.

Svjedočenja data u sesijama otvorenim za javnost, kao i dokazni materijal, uključujući dokumente, audio i video zapise, dostupne su javnosti. Zbog fizičke udaljenosti Tribunala u Hagu i drugih okolnosti, ovi dragocjeni resursi ostali su relativno malo iskorišteni u izvještavanju o ratnim zločinima.

Odjeli za informisanje Tribunala u Hagu predstavljaju kanal komunikacije putem kojeg se do ovih materijala može doći.

Treba znati da je arhiva suđenja, uključujući i svjedočenja, dostupna potpuno besplatno. Arhiv se može koristiti bez plaćanja bilo kakvih prava sa naznakom da je njegovo korištenje obezbijedio Tribunal. Jedina ‘začkoljica’ je ograničen kapacitet Tribunalove Audio-vizuelne službe, zbog kojeg je potrebno planirati unaprijed i zahtjeve za arhivom slati na vrijeme.

Takođe, vrlo je važno u zahtjevu precizno navesti detalje vezane za arhiv koji se potražuje. Ovi podaci uključuju naziv i broj predmeta u kojem je građa korištena, datum svjedočenja, trajanje traženog materijala (audio i video zapisi sa suđenja), jezik (bosanski/hrvatski/srpski, engleski ili francuski prevod, ili ‘floor’ verzija sa originalnim tonom), broj dokaznog predmeta (ako se radi o dokumentima i audio/video dokaznom materijalu), te vrsta nosača tona ili slike (PAL: DVC, DVCam, Beta SP, VHS; NTSC: VHS).

Treba imati na umu da Tribunal potražuje prazne nosače tona ili slike u zamjenu za one sa arhivom koji zahtijevate.

Zahtjevi se mogu proslijediti Odjelu za informisanje javnosti Tribunala koji ima svoje kancelarije u regiji ili Press uredu na press@icty.org