10 taktika za info-aktiviste

Film

10 taktika za info-aktiviste

Najnoviji projekt organizacije Tactical Technology Collective je dokumentarac koji bi mogao da da ideje svim aktivistima koji taktički koriste informacije, komunikacije i digitalne tehnologije.

 

’’10 taktika za pretvaranje informacija u akciju’’ je 50-minutni film koji predstavlja 35 priča uspešnog info-aktivizma u više od 20 zemalja.

Tu su, na primer, priče o kreativnom korišćenju blogova, YouTube-a, sms poruka, softvera za mapiranje podataka i niz drugih alata i platformi u svrhe političkog aktivizma.

Možete ga pogledati na sajtu projekta http://www.informationactivism.org/, i to po 5-minutnim tematskim segmentima - svaki posvećen jednoj taktici. Među taktikama su i upotreba humora u aktivističkim kampanjama, kao i korišćenje softvera za mapiranje podataka kako bi se oni što prijemčivije i efektnije predstavili.

Dokumentarac prati paket karata sa informacijama uz pomoć kojih gledaoci mogu na miru da analiziraju studije slučajeva iz filma, a i sami primene slične metode: primere iz filma, softverske i druge alate korišćene u predstavljenim kampanjama, savete, web adrese itd. I karte se mogu preuzeti sa sajta.

Ako želite da prikažete film u svojoj zemlji – možete se javiti Tactical Technology Collective-u preko pomenutog sajta. To je međunarodna nevladina organizacija koja pomaže zagovaračima ljudskih prava i kreatorima kampanja da razviju veštine i pojačaju efekte svog rada.

A ovo su “10 taktika” o kojima ćete saznati na http://www.informationactivism.org/:

1. Mobilizuj ljude
2. Svedoči i snimi
3. Predstavi poruku vizelno
4. Pojačaj lične priče
5. Dodaj malo humora
6. Istraži i obznani
7. Kako koristiti složene podatke
8. Koristi kolektivnu inteligenciju
9. Neka ljudi postavljaju pitanja
10. Upravljaj kontaktima