100 pitanja i odgovara o pravima medijskih radnika u BiH

Publikacija

100 pitanja i odgovara o pravima medijskih radnika u BiH

Udruženje BH novinari je povodom 10. decembra, Svjetskog dana ljudskih prava, promovisalo priručnik «100 prvih pitanja» koji sadrži odgovore na pitanja vezana za slobodu izražavanja i zaštitu radnopravnog statusa medijskih uposlenika u BiH.

Povod za izradu ovog priručnika je činjenica da se posljednjih godina medijski djelatnici u BiH sreću sa nizom kršenja svog prava na slobodu izražavanje i plaćen i dostojanstven rad dok medijska zajednica i nadležne državne institucije ne nalaze adekvatan način da zaštite novinare i spriječe mobing i diskriminacije na radnom mjestu. Istovremeno nema ni adekvatnog odgovora na odbijanje sudova da slobodu izražavanja pretpostave uticaju političara i javnih radnika, a brojni su i primjeri u kojima inspekcije i pravosudne institucije tolerišu bahato ponašanje vlasnika medija, bahatih direktora i poslušnih urednika. Uz sve to - javnost i kolege prešućuju ili odobravaju progon i šikaniranje svojih kolega zaboravljajući da se i oni mogu naći u istoj situaciji.

BH Novinari napominju da znaju da ovih stotinu odgovora neće riješiti sve probleme ali su sigurni da mogu biti dobra prva pomoć u slučaju sprječavanja slobode izražavanja ili radno-pravnih sporova, ali i pogrešne primjene Zakona o slobodi pristupa informacijama i Zakona o kleveti. Priručnik također medijske djelatnike upućuje na institucije kojima se mogu obratiti za pomoć u svakoj od ovih situacija.

Priručnik „100 prvih pitanja o pravima medijskih djelatnika u BiH” objavljen je okviru kampanje Medija Manifest – sloboda i odgovornost medija i možete ga preuzeti ovdje.