Globalna baza podataka o terorizmu

Web Sajt

Globalna baza podataka o terorizmu

Besplatno dostupna baza podataka o terorizmu (The Global Terrorism Database) na adresi www.start.umd.edu/gtd projekat je Nacionalnog konzorcijuma za izučavanje terorizma i odgovora na terorizam pri Merilendskom univerzitetu u SAD-u.

Kako stoji na sajtu, ova baza sadrži informacije o terorističkim napadima širom sveta u periodu od 1970. do 2007. godine (trenutno više od 80.000 slučajeva), a planira se godišnje ažuriranje baze.

Za svaki incident dostupno je najmanje 45 varijabli koje ga opisuju, dok skoriji događaji imaju i po 120 varijabli. Među osnovnim podacima su oni o datumu i mestu događaja, upotrebljenom oružju i prirodi mete, broju žrtava i grupi ili pojedincima odgovornim za napad – u slučajevima kada su oni identifikovani.

Za pravljenje baze, i to samo za period 1998-2007, konsultovano je više od 3.5 miliona medijskih članaka i 25.000 medijskih izvora.

Projekt nadgleda savetodavno telo sačinjeno od 12 stručnjaka za istraživanje terorizma, a cilj projekta je da se poveća razumevanje terorističkog nasilja kako bi se poboljšalo njegovo izučavanje i borba protiv njega.