ICMP: Podaci o nestalima

Organizacija

ICMP: Podaci o nestalima

Međunarodna komisija za nestale osobe (International Commission on Missing Persons, www.ic-mp.org), organizacija sa sjedištem u Sarajevu, od 2001. godine je metodom analize DNK identificirala ukupno više od trinaest tisuća ljudi. Stručnjaci ICMP-a rade na lociranju i identificiranju osoba nestalih tijekom oružanih sukoba, a organizacija daje podršku i suđenjima za ratne zločine.

Komisija je osnovana 1996. godine na inicijativu tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona kako bi rješavala problem nestalih osoba prvenstveno u BiH. Danas je važna međunarodna organizacija s mandatom osiguravanja suradnje vlada i drugih organa vlasti u lociranju i identificiranju osoba koje su nestale tijekom rata u regiji. ICMP ima regionalne urede u Beogradu i u Prištini, a podržava aktivnosti u pronalasku, identifikaciji i komemoraciji nestalih. Surađuje i s nevladinim sektorom, posebno na pitanjima ostvarivanja prava članova obitelji nestalih osoba.

Aktivnosti koje ICMP provodi uključuju složene istrage, analizu DNK i suradnju s antropolozima i arheolozima koji obavljaju forenzički dio posla na terenu. Komisija je, pored traženja i identifikacije nestalih u regiji, sudjelovala i u identifikaciji poginulih nakon tsunamija i uragana Katrine.

Komisija ima DNK laboratorij u Banja Luci i ured u Sanskom Mostu, dok u Tuzli i Lukavcu ima tri objekta: Identifikacijski projekat Podrinje (PIP), Centar za koordinaciju identifikacija (ICD) i Centar za reasocijaciju u Lukavcu (LKRC). Na ovim lokacijama stručnjaci ICMP-a rade na identifikaciji nestalih u Bosni i Hercegovini. ICMP vrši analizu DNK kojom se nepobitno utvrđuje identitet posmrtnih ostataka na temelju zajedničkih elemenata nasljednog materijala. Međutim, ICMP ne vrši konačnu, odnosno službenu identifikaciju na osnovu koje se izdaje, primjerice, smrtni list. To je posao sudskog patologa koji korištenjem svih raspoloživih podataka, ante-mortem i post-mortem, zaključuje ima li dovoljno elemenata da se slučaj zaključi i obavijesti porodica. Za područje bivše Jugoslavije Komisija je do danas prikupila i obradila 85.789 uzoraka krvi kako bi izradila DNK profile, a nastoje prikupiti više uzoraka krvi rodbine nestale osobe jer je tad mogućnost podudarnosti veća i identifikacija je jednostavnija i sigurnija. Komisija je prikupila i 25 tisuća koštanih uzoraka. Izvještaj o podudarnosti uzorka kosti neidentificirane nestale osobe i uzorka krvi člana obitelji izdaje se onda kad statistička vjerovatnost rodbinske veze prelazi 99.95%.

ICMP nema mogućnost davanja informacija kao što su imena osoba koje su identificirane ili detalja o tome kako proces identifikacije napreduje. Jedan od razloga je osjetljivost tih podataka, a neprofesionalno ponašanje i nekontrolirano služenje podacima narušilo bi osjećaj povjerenja koje mnoge obitelji nestalih imaju u ovu organizaciju.

Novinarima je osobito važno to što ICMP pruža podršku sudovima, i međunarodnim i domaćim, davanjem dokumentacije i stručnih analiza na suđenjima za ratne zločine. Nedavnim osnivanjem i efektivnim početkom rada, Institut za nestale osobe postaje još jedna institucija koju novinari moraju imati na umu kada se radi o potrazi za nestalima. ICMP je jedan od osnivača Instituta, čiji je rad objedinio dvije entitetske komisije koje su prethodno obavljale zadaću potrage za nestalima, a jedan od ključnih poteza koji ova institucija priprema je plan ekshumacija za Bosnu i Hercegovinu, uspostava Centralnog registra nestalih i bolja suradnja vladinih i nevladinih institucija odnosno organizacija u pronalasku i identifikaciji osoba čija je sudbina toliko godina nakon rata nepoznata.

Sjedište ICMP-a je u Alipašinoj ulici u Sarajevu, a novinarima je na raspolaganju press ured (press@ic-mp.org) koji spremno odgovara na upite. Kako naglašavaju u press uredu Komisije, svi novinari mogu im se javiti u vezi sa informacijama o rezultatima analize DNK uzoraka. Novinari mogu i posjetiti prostorije Komisije i upoznati se s procesom identifikacije, a na zahtjev može biti organiziran i posjet objektima u Sarajevu i Tuzli.

Kao jedan od izazova Komisija navodi činjenicu da u regiji djeluje u društvima koja prolaze političku tranziciju i post-ratni period gdje sudbina nestalih često predstavlja kamen spoticanja u izgradnji mira.

Sajt ICMP-a: www.ic-mp.org