Inicijativa mladih za ljudska prava

Organizacija

Inicijativa mladih za ljudska prava

Inicijativa mladih za ljudska prava (www.yihr.org) regionalna je nevladina organizacija koja se bavi zaštitom i promocijom ljudskih prava u najširem smislu. Velik dio njihovog posla u uredima širom regije tiče se i suočavanja s prošlošću.

Incijativa je osnovana 2003. godine, a osnovni programi obuhvaćaju edukaciju mladih na području ljudskih prava, aktivnosti poput praćenja suđenja za ratne zločine i izrade izvještaja o pravdi odnosno funkcioniranju pravne države, te aktivizam koji je najvidljiviji u uličnim akcijama koje su organizirane za podizanje svijesti javnosti o nekom problemu. Ovih dana aktualno je, primjerice, organiziranje javnih skupova koji imaju za cilj podržati mlade u izlasku na izbore u Srbiji.

U uredima u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu, Podgorici, Prištini i Sarajevu pedesetak ljudi svakodnevno radi na temama koje su prepoznali kao važne mladima. Među njima je i rješavanje ostavštine krvave ratne prošlosti koja, po mišljenju ove organizacije, sprečava zemlje regije u napretku i uspostavi boljih susjedskih odnosa.

Aktivisti organizacije smatraju da je suočavanje s prošlošću važna tema za mlade jer imaju odgovornost pobrinuti se za vlastitu budućnost. Dio uloženog truda rezultira brojnim edukativnim aktivnostima kakve su ljetne škole za mlade, posjete susjednim zemljama i odlasci na stažiranje u organizacije koje u regiji rade na zaštiti ljudskih prava.

Program rada na temama suočavanja s prošlošću uključuje monitoring suđenja za ratne zločine i objavljivanje izvještaja na web stranicama organizacije. Izvještaji su dostupni na nekoliko jezika među kojima su engleski, BHS i albanski.

Najnoviji izvještaj obrađuje ljudska prava u Crnoj Gori u 2007. godini.

S obzirom na specifičnost situacije u kojoj se nalaze Srbija i Kosovo, većina nedavno objavljenih izvještaja na ovaj ili onaj način tematizira proglašenje nezavisnosti nekadašnje pokrajine.

Objavljeni su i izvještaji o procesima suočavanja s prošlošću u regiji. Jedan takav aktivisti organizacije pripremili su kako bi obradili temu transparentnosti suđenja za kršenje međunarodnog humanitarnog prava u bivšoj Jugoslaviji.

Među objavljenim dokumentima na web stranici organizacije nalaze se i publikacije. U ovoj rubrici čitatelji/ce mogu pronaći publikacije u izdanju Inicijative o političkom nasilju u Srbiji , zakonodavstvu i implementaciji zakona koji se tiču manjina u Crnoj Gori  i analizi medija i napisa u Srbiji i na Kosovu .

YIHR surađuje s brojnim organizacijama u regiji koje se bave ljudskim pravima, a među njima su i Hrvatski Helsinški odbor iz Zagreba, Fond za humanitarno pravo iz Beograda i Istraživačko-dokumentacioni centar iz Sarajeva.

Kontakti Inicijative mladih za ljudska prava dostupni su na sajtu ove organizacije.

Napisala: Iva Vukušić