Institut za izvještavanje o ratu i miru (IWPR)

Web Sajt

Institut za izvještavanje o ratu i miru (IWPR)

Institute for War and Peace Reporting (www.iwpr.net) međunarodna je medijska organizacija koja kao online medij 'pokriva' konfliktna područja objavljivanjem analitičkih tekstova.

IWPR posebnu pažnju posvećuju dijelovima svijeta odnosno zemljama koje su već godinama poharane ratovima ili razdirane tenzijama i političkom nestabilnošću.

Organizacija ima sjedište u Londonu, no uredi i dopisnici prisutni su u brojnim konfliktnim područjima uključujući Afriku, Bliski Istok, Afganistan, zemlje Kavkaza... Uredi Instituta postoje i u Haagu, te u SAD-u.

Novinarima u regiji IWPR.net je izvor kvalitetnih članaka o konfliktima širom svijeta, ali i o međunarodnim sudovima, mirovnim procesima i kršenjima ljudskih prava.

IWPR izvještava o Balkanu kroz analitičke članke koji se uglavnom tiču posljedica rata i suđenja za ratne zločine koja se odvijaju pred Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju. Osim MKSJ-a, IWPR prati i Međunarodni kazneni sud.

IWPR je tokom '90-ih i početkom 2000-ih sa Balkana izvještavao o širokom spektru društveno-političkih tema, a dio posla koji je on nekad obavljao u regiji danas radi BIRN – Balkanska Istraživačka Novinarska Mreža (www.birn.eu.com) – nastala iz programa IWPR-a.  

Neki od članova osoblja IWPR-a predavači su na trening programima ove kuće, a na web sajtu su dostupni i materijali (na engleskom jeziku) za edukaciju novinara i urednika na teme kao što su: stil pisanja, struktura teksta, komuniciranje s izvorima i sl.

Na sajtu su prikazani i priručnici u izdanju IWPR-a za dodatno obrazovanje novinara. Neke je moguće čitati online, dok je druge potrebno naručiti jer postoje samo u štampanom izdanju. 
IWPR je aktivan i u organiziranju okruglih stolova i konferencija o gorućim socijalnim i političkim pitanjima.

Kontakti organizacije dostupni su na www.iwpr.net .