„Izvještaji“ Tadeusza Mazowieckog

Publikacija

„Izvještaji“ Tadeusza Mazowieckog

Naslov: Izvještaji

Autor: Tadeusz Mazowiecki

Izdavač: Univerzitet u Tuzli i IDC, 2007.

Broj stranica: 535


U svojim „Izvještajima“ (dostupnim na www.idc.org.ba) Tadeusz Mazowiecki, tadašnji specijalni izvjestitelj UN, skreće pozornost međunarodne javnosti na masovna kršenja ljudskih prava od 1992. do 1995. godine, posebno u Bosni i Hercegovini.


Specijalni izvjestitelj bavio se naročito ratom u Hrvatskoj i BiH, s posebnim izvještajima posvećenim primjerice masovnim silovanjima, kao i zločinima i kršenjima ljudskih prava na područjima oko Mostara, Žepe, Srebrenice, Goražda itd. Izvještaj iz augusta/kolovoza 1993. posvećen je opsadi Sarajeva.

Dva su posebna izvještaja, nastala 1994. godine, posvećena medijima, s osvrtom na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju (tada Federalna Republika Jugoslavija) i Makedoniju.
Izvještaj objavljen je u augustu/kolovozu 1995, nakon genocida u Srebrenici, značio je kraj mandata Mazowieckog specijalnog izvjestitelja UN-a. Tada je dao ostavku na ovo mjesto zbog stravičnih zločina u Srebrenici i Žepi, smatrajući kako je to čin kojim će skrenuti pozornost na propuste međunarodne zajednice u sprečavanju zločina koji su činjeni posebno u istočnoj Bosni.

U jednom intervjuu Mazowiecki je čak izjavio kako ne želi biti dio lažnih pokušaja međunarodne zajednice da štiti ljudska prava, te da daje ostavku jer njegov posao nije bilo pisanje izvještaja već spašavanje ljudskih života. Kako je uvidio da u tome nije uspio, Mazowiecki je dao ostavku iz, kako kaže, moralnih razloga.

Petstotinjak stranica sabranih izvještaja, u izdanju Univerziteta u Tuzli i Istraživačko-dokumentacionog centra , vrijedno su izdanje koje svim zainteresiranim novinarima i novinarkama nudi detaljan uvid u ratna događanja i teške povrede ljudskih prava od 1992. do 1995. godine.

To je također autentično svjedočanstvo o kršenjima ljudskih prava na samom kraju dvadesetog stoljeća, koje nam, nekad do detalja, opisuje kakvi su sve zločini činjeni na ovim područjima. U detalje su opisani i etničko čišćenje odnosno masovni progoni, paljenja i pljačke; ubojstva,
nezakonita hapšenja, ponižavanja i izgladnjivanja. Izvještaji sadržavaju sve informacije do kojih je Mazowiecki tada mogao doći i kao takvi predstavljaju vrijedan povijesni dokument.

Ova publikacija je objavljena tek 2007. iako je od ostavke Tadeusza Mazowieckog prošlo 12 godina, ali je njezinim predstavljanjem javnosti osigurano da sve ono što je Specijalni izvjestitelj zabilježio ne padne u zaborav.

Tijekom predstavljanja ovog izdanja, u rujnu/septembru 2007. Mazowiecki je gostovao u Bosni i Hercegovini gdje je govorio o svim teškoćama s kojima se susretao tijekom ratnih godina u bivšoj Jugoslaviji, pokušavajući osigurati zaštitu temeljnjih ljudskih prava u ratom pogođenom području.

Izvještaje na BHS-u i engleskom jeziku možete pročitati ovdje: www.idc.org.ba.

Autorica: Iva Vukušić, novinarka Netnovinar.org