Kronologija tragedije Vukovara

Film

Kronologija tragedije Vukovara

Film Vukovar – poslednji rez beogradskog režisera Janka Baljka i scenariste, osječkog novinara Drage Hedla, razvija priču o jednom od najtragičnijih mjesta krvavih ratova nastalih raspadom Jugoslavije, hrvatskom gradu Vukovaru. Film predstavlja kronologiju zbivanja od prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 1990, o tome kako su se rezultati tih izbora reflektirali na prilike u toj nekadašnjoj jugoslavenskoj republici, a posebno nacionalno mješovitim sredinama kakva je bila vukovarska. Film prati bujanje nacionalizma, čije žrtve u Vukovaru postaju i Srbi i Hrvati.

Vukovar poslednji rez kroz usta sedamdesetak sudionika te drame – obitelji žrtava, hrvatskih branitelja, srpskih dobrovoljaca, političara, vojnog establišmenta, novinara, neposrednih sudionika s obje strane – bez ikakvog komentara autora daje potresnu sliku onoga što se u tom gradu događalo u proljeće, ljeto, jesen i zimu 1991., sve do tragičnog pokolja ranjenika vukovarske bolnice i civila na Ovčari i presude Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, odgovornima za taj zločin.

Ovaj sveobuhvatni istraživački projekt u čijem je nastajanju sudjelovalo troje novinara iz Hrvatske i isto toliko iz Srbije, donosi i mnoštvo arhivskog materijala, među kojima i prvi put viđene snimke posjednica bombardiranja Vukovarske bolnice, predaje hrvatskih branitelja na Ovčari i druge dramatične filmske zapise. Film je sniman više od godinu dana na brojnim lokacijama u Hrvatskoj i Srbiji. Producent je Veran Matić, a film koji traje 104 minute, proizvela je Televizija B92.