Medijsko izvještavanje o budućnosti haške arhive

Publikacija

Medijsko izvještavanje o budućnosti haške arhive

Fond za humanitarno pravo iz Srbije sastavio je pregled medijskih natpisa iz regiona o budućnosti arhive Haškog tribunala. Pregled može biti relevantan svim novinarima koji prate regionalni spor oko buduće lokacije haške arhive. Kompletan tekst možete pogledati ovdje.

Dokument obuhvata izvještaje štampanih medija iz Hrvatske (Novi list, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Večernji list), štampanih, online, elektronskih medija, agencija i NVO-a iz Bosne i Hercegovine (Nezavisne novine, Vrbas.be, Balkanska istraživačka mreža, SRNA, Istraživačko dokumentacioni centar, web portal Grada Sarajevo, Fokus, Dnevni avaz, NES radio) šampanih, elektronskih i online medija iz Srbije (Kurir, Dnevnik, Mondo, Danas, Politika, Večernje novosti, B92, kao i saopštenje za javnost Povjerenika za informacije od javnog značaja Republike Srbije) i međunarodnih medija - Radio Slobodne Evrope i Deutsche Welle - na b/h/s jezicima.

Tekstovi koji su uključeni u ovaj dokument objavljeni su periodu od 2004.-2008. godine. Ovaj pregled može biti zanimljiv novinarima koji prate politički spor u regionu o budućnosti arhive, posebno zato što sami medijski natpisi sadrže čitav niz mišljenja različitih stručnjaka, političara, aktivista i drugih izvora iz zemalja bivše Jugoslavije, kao i predstavnika međunarodnih organizacija. Pregled je dostupan na sajtu Fonda za humanitarno pravo.