Mreža podrške Sudu BiH

Organizacija

Mreža podrške Sudu BiH

Projekt Mreže podrške Sudu pokrenut je da bi suđenja pred posebnim odjeljenjem Suda BiH, koji osumnjičenicima za ratne zločine sudi od 2005, učinio pristupačnijima javnosti i omogućio lakši pristup svjedocima.

Posebno odjeljenje suda Bosne i Hercegovine (www.sudbih.gov.ba) od 2005. sudi osumnjičenicima za ratne zločine, u čemu mu je potrebna podrška organizacija koje ne pripadaju pravosudnom sustavu.

Zato je pokrenut projekt Mreže podrške Sudu koji podržava rad Suda u kontaku sa svjedocima, surađuje i s Tužilaštvom na pripremi novih optužnica, i ima za cilj učiniti suđenja pristupačnijima javnosti.

Projekt podrazumijeva stvaranje snažne suradnje između nevladinih organizacija i lokalnih grupa koja će omogućiti rasprostranjeno informiranje javnosti širom zemlje o radu Odjela za ratne zločine.

Novinarima je Mreža pak važna adresa jer preko organizacija koje podržavaju Sud mogu doći do informacija o sudskim procesima ili stupiti u kontakt sa svjedocima.

U projektu trenutno sudjeluje nekoliko organizacija, među kojima su:
- Centar civilnih inicijativa,
- “Žene Ženama” iz Sarajeva,
- Helsinški komitet Republike Srpske,
- “Izvor” iz Prijedora i
- Forum građana Tuzla

Kada projekt bude potpuno u funkciji planirano je postojanje osam centara koje će voditi nevladine organizacije sa sjedištem u većim gradovima: Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Prijedoru, Travniku, Bihaću, Banja Luci i Bijeljini. Budući da je Projekt složen i uključuje sudjelovanje brojnih aktera, realizacija je velik izazov.

Osnivači navode kako su u pokretanju projekta bili vođeni potrebom pružanja informacija o radu Suda i Tužilaštva BiH, kao i približavanju rada ovih institucija građanima BiH.

U svrhu informiranja javnosti o postojećim sudskim procesima i poticanja aktivnijeg pristupa građana i građanki reformama pravosudnog sektora i javne administracije Mreža potiče javne rasprave o temama u vezi s ratnim zločinima i tranzicionom pravdom uopće.

Osnivači ističu da je u BiH odnos prema pravdi još uvijek uvelike povezan s ideološkim pozicijama stanovništva, te da zato pravosuđe zahtjeva podršku iz organizacija koje ne pripadaju tom sustavu, a koje će uključiti javnost.

Odsjek za odnose s javnošću Suda BiH u projektu učestvuje pružanjem informacija o sudskim procesima koji su završeni ili su u tijeku.

Više o projektu Mreže podrške Sudu možete saznati kontaktirajući organizacije koje u njemu sudjeluju ili Sud Bosne i Hercegovine:

Ured za odnose s javnošću Suda Bosne i Hercegovine
Kraljice Jelene 88
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Tel:  
+387 (0)33 707-178
+387 (0)33 707-164
+387 (0)33 707-165
Fax:    
+387 (0)33 707 224
e-mail: pios@registrarbih.gov.ba