No Train No Gain: "Ako mislite da je obuka skupa, pokušajte sa neznanjem"

Web Sajt

No Train No Gain: "Ako mislite da je obuka skupa, pokušajte sa neznanjem"

NoTrain-NoGain (NTNG) je organizacija posvećena isključivo obuci novinara, urednika i ostalih medijskih profesionalaca, ali pre svega iz vizure medijskih edukatora. Na adresi www.notrain-nogain.org pronaći ćete njihov web-site, verovatno najkorisnije edukativne stranice za novinarstvo na čitavom internetu.

Sastoji se od edukativnih tekstova, sažetih priručnika za obuku i samoobuku, te gotovih formulara za mala unutarredakcijska istraživanja i evaluacije. Naravno, tu su i linkovi prema specijalizovanim stručnim sajtovima, te diskusionim i sličnim stranicama na kojima se sreću, raspravljaju i međusobno pomažu medijski profesionalci.

Samo odeljak »redakcijska obuka« podeljen je na »tekstove«, »vežbe« i »linkove«. »Tekstovi« su podeljeni na: desk, uređivanje, rad sa brojčanim podacima, istraživanje i pisanje. Svaka od kategorija sadrži niz izuzetno korisnih tekstova. »Vežbe« su podeljene u slične kategorije i, očigledno, sadrže predloge vežbi za unapređenje određenih znanja i umeća, dok je za »linkove« jasno šta su.. Na sličan način su uređene i oblasti: rukovođenje, regrutovanje i zadržavanje, tehnologija, različitost i istraživanja.

Ostali sadržaji tiču se aktivnosti NTNG van web sajta, ali i neku vrstu dnevnika medijskih edukatora, koji su takođe ponekad veoma korisni.

NTNG je južnoafrički sajt, ali ima potpuno internacionalnu važnost i ulogu. Njihov najistaknutiji edukator, čije desetine tekstova možete naći na sajtu, je Steve Buttry, a za geslo je odabran citat jednog profesionalnog medijskog edukatora: »Ako mislite da je obuka skupa, pokušajte sa neznanjem«.

Napisao: Branko ČEČEN