Obrazac istraživačkog novinarstva

Film

Obrazac istraživačkog novinarstva

Film Karneval priča je o sudbini bosanskih izbjeglica koje su u proljeće 1992. godine, bježeći od strahota rata, spas potražile u susjednoj Crnoj Gori. Karneval je svojevrsna ekranizacija istraživačke knjige Kobna sloboda novinara Šekija Radončića, u kojoj govori o stradanju izbjeglica iz BiH, koje umjesto spasa u Crnoj Gori, bivaju izloženi potjeri tamošnje policije. Temeljem zahtjeva vlasti Republike Srpske, odnosno Radovana Karadžića, ona ih hapsi i sprovodi u Foču. Gotovo svima ondje se zauvijek gubi trag.

Film je svojevrsni obrazac istraživačkog novinarstva – Radončić, koji vodi kroz priču, pokazuje kako se upornošću, istraživačkim nervom, profesionalnom i ljudskom hrabrošću, te istančanim osjećajem za pronalaženje izvora informacija dolazi do podataka koji sastavljaju mozaik jedne stravične priče, koja teško tereti tadašnju crnogorsku vlast za sudjelovanje u zločinu.

Film je sniman od siječnja/januara do travnja/aprila 2006., u Sarajevu, Tuzli, Foči, Ilijašu, Visokom, te u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Švedskoj.

Karneval je režirao sarajevski redatelj Alen Drljević, a producent je Media centar Sarajevo. Film traje 71 minutu i dio je projekta Human Rights Documentary Stories kojeg implementira Media Centar Sarajevo.