Online kursevi za naprednu pretragu weba

Web Sajt

Online kursevi za naprednu pretragu weba

Novinari našeg regiona mogu besplatno ili po minimalnim cenama da koriste online kurseve iz naprednog pretraživanja interneta na sajtu www.journalismnet.com, koji je sačinio jedan od najvećih svetskih autoriteta iz ove oblasti, kanadski novinar Julian Sher. Sajt je zamišljen kao novinarski alat za potragu za vestima, medijima, temama i ekspertskim analizama.

Svaki od četiri ponuđena kursa o pretrazi interneta (1. Pronađi vesti, 2. Pronađi dokumenta i analizu, 3. Savladajte Google i 4. Napredni Google) dostupan je po ceni od 30 eura i traje između tri i pet sati, ali može trajate i kraće ili duže u zavisnosti od željene brzine učenja. Za novinare i studente novinarstva iz zemalja u razvoju koji nisu u mogućnosti da plate kako bi koristili ove kurseve autor sajta omogućava i besplatan pristup ili daje značajan popust. Dovoljno je samo obratiti se autoru na mail courses@journalismnet.com.

Web kurseve Journalismnet.com mogu koristiti i početnici na internetu, kojima se pre započinjanja bilo kojeg od ponuđenih web kurseva preporučuje prolazak kroz potpuno besplatni Vodič za početnike kroz web, koji jednostavnim jezikom (svi kursevi su na engleskom jeziku), po principu „korak po korak“, objašnjava kako funkcioniše internet i kako ga koristiti. Po istom principu sastavljeni su i gore pomenuti kursevi, a primer jedne od lekcija besplatno možete pogledati ovde.

Više od 10 godina Julian Sher radio je kao istraživački novinar i producent za kanadsku televizijsku kuću CBC, na kojoj je od 1990. do 2000. uređivao poznati dokumentarni šou The Fifth Estate. Za istu televiziju uradio je brojne istraživačke reportaže u Južnoj Africi, Somaliji, Holandiji, Francuskoj, Engleskoj, Hondurasu, Meksiku i SAD. Čak tri puta su njegovi dokumentarci bili nominovani za prestižnu nagradu Gemini (ekvivalent američkom Oskaru), koju je i dobio 1997. godine.

Od 2000. godine, pošto je napustio rad na televiziji, kao iskusan istraživač počeo je da obučava novinare širom sveta za napredno i efikasno korišćenje interneta. Obučavao je, mahom, novinare elektronskih medija, a među njegovim polaznicima bili su i sadašnji novinari BBC-a, ITN-a, CBC-a, CNN-a, NBC-a, CNBC-a.

Možda najbolja preporuka za kurseve koje je kreirao Julian Sher na svom sajtu jesu utisci vodećih ljudi BBC-a i CNN-a, koji su priznali da i sami povremeno u radu konsultuju njegove web instrukcije o internet pretragama. Takođe, kako su naveli, u njihovim redakcijama web kursevi Juliana Sher-a su neophodan svakodnevni alat većine novinara.

Napisao: Nebojša Janković, novinar NetNovinar.org