Pitanje kolektivne krivnje i odgovornosti: „Prošlost traje zauvek“

Film

Pitanje kolektivne krivnje i odgovornosti: „Prošlost traje zauvek“

Suočavanje Nijemaca sa zločinima iz Drugog svjetskog rata tema je dokumentarnog filma 'Prošlost traje zauvek' koji je prošle jeseni predstavljen javnosti u Srbiji. Radi se o projektu kuće B92, a autorica filma novinarka Danica Vučenić i redatelj Srđan Mitrović u Njemačkoj su snimili film koji propituje procese suočavanja s prošlošću, utvrđivanja istine i rješavanje pitanja kolektivne krivnje. Mnogi procesi suočavanja s prošlošću Srbiji još uvijek tek predstoje, pa je film potakao zanimanje i javnosti i kritike.

Jedna od zanimljivih tema koje film obrađuje je pitanje kolektivne krivnje i kolektivne odgovornosti. Pojavljuje se u filmu i problem vremena: do kada građani neke zemlje snose odgovornost za djela svojih predaka i koji su to elementi koji utječu na uspješno razračunavanje s grijesima vlastitog naroda iz prethodnih ratova. U Njemačkoj su autori filma razgovarali s djecom nekih od sudionika zbivanja ranih 40-tih, a rezultat je zaslužio pozitivne kritike.

Film je producirao B92 tijekom 2005. i 2006. godine uz podršku američkog Instituta za mir. Premijerno je prikazan u Kulturnom centru Rex u Beogradu krajem septembra 2006, a publika TV B92 mogla ga je vidjeti mjesec dana kasnije. Ista televizijska kuća najavljuje još neke projekte koji će se baviti suočavanjem s prošlošću u Francuskoj i Austriji nakon 1945.

Više o filmu pročitajte na sajtu B92.net:
http://www.b92.net/tv/program/prosli_filmovi.php?page=29

Napisala: Iva Vukušić, novinarka NetNovinar.org