“Pravda u tranziciji - suočavanja”: Korak bliže istini

Publikacija

“Pravda u tranziciji - suočavanja”: Korak bliže istini

Časopis “Pravda u tranziciji - suočavanja„, čiji su suizdavači Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije i Centar za tranzicione procese iz Beograda, pruža detaljne analize i stručna mišljenja o procesima tranzicione pravde i suočavanja s prošlošću koji su, kao rezultat ratova devedesetih, za zemlje u regionu i danas neizbježni i nužni.

Časopis “Pravda u tranziciji - suočavanja„ pokrenut je 2005. godine kako bi se rad Tužilaštva za ratne zločine Srbije približio javnosti, u Srbiji i regionu. Izlazi dvomjesečno, a pokriva elemente tranzicione pravde - suđenja za ratne zločine, reparacije žrtvama rata, reforme državnih institucija i utvrđivanja istine o prošlosti – kao i proces suočavanja s prošlošću. Predstavnicima pravosuđa, nevladinih i međunarodnih organizacija, novinarima, kao i pravnicima i drugim ekspertima, ovom publikacijom pružen je prostor da iznesu svoja mišljenja i pruže detaljne analize o procesima koji i danas znatno utiču na dešavanja u regionu, ali i svijetu.

Polazište uredništva ovog časopisa je da su ratni zločini regionalni problem, i da se bez regionalne saradnje neće postići efikasno institucionalno suočavanje sa prošlošću, ni kažnjavanje počinitelja ratnih zločina. Ovaj stav se ogleda i kroz tekstove predstavnika pravosuđa i drugih autora iz zemalja bivše Jugoslavije. Tako je “Pravda u traniziciji„ i korak ka podizanju svijesti o odgovornosti za masovno kršenje ljudskih prava i zločine počinjene na području bivše Jugoslavije devedesetih godina.

Časopis je namijenjen profilisanoj publici, koja uključuje medije, pravosudne organe, predstavnike međunarodne zajednice, sudove, tužilaštva u regionu, i političare. Novinarima od posebnog interesa može biti rubrika “Mediji i zločini„ koja nudi analize novinara i urednika iz regiona o suočavanju medija s prošlošću i njihovom tretmanu zločina koji su se dogodili na prostorima bivše Jugoslavije. Časopis ima tematska izdanja. Neke od do sada obrađenih tema su: zaštita svjedoka, regionalna saradnja, suočavanje kao globalni proces, primjena zakona o slobodnom pristupu informacijama, kao i ustav i pravosuđe.

Cjelokupan sadržaj časopisa dostupan je na stranici www.pravdautraziciji.com na srpskom jeziku, dok je dio sadržaja dostupan i na engleskom jeziku.

Suizdavači ove publikacije su Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije i Centar za tranzicione procese, Beograd. Objavljivanje su pomogli Fond otvoreno društvo Srbija, Misija OEBS-a u Srbiji, Kancelarija pravnog savjetnika Ambasade SAD u Beogradu, kao i UNDP.

Glavna i odgovorna urednica je Jasna Šarčević-Janković.