Pregled medijskih zakona zemalja jugoistočne Evrope

Publikacija

Pregled medijskih zakona zemalja jugoistočne Evrope

Pravna služba ANEM-a izradila je pregled medijskih zakona u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Moldaviji, Crnoj Gori i Srbiji, napravljen na osnovu mesečnih izveštaja Odeljenja za medije Pakta za stabilnost za jugoistočnu Evropu, pripremljenih pod okriljem Media Plan Instituta u Sarajevu, a uz pomoć organizacije USAID kroz regionalnu kancelariju IREX Media

Pregled se odnosi na period između novembra 2003. i oktobra 2005. godine, i koncentrisan je na tri kategorije medijskog zakonodavstva:

- Zakonodavstvo i propisi o radiodifuziji, uključujući i procedure dodele dozvola i frekvencija emiterima, statut, mandat i sastav regulatornih tela, upravljanje javnim emiterom i njegova nezavisnost, odnos između državnih i privatnih emitera, kao i pitanja finansiranja, ograničenja u oglašavanju i pokrivenost signalom nacionalne televizije. 

- Zakonska regulativa koja se odnosi na uvredu u klevetu, uključujući izmene u krivičnim i građanskim zakonima, nivo kazni, teret dokaza i specijalnu zaštitu javnih ličnosti.

- Zakon o slobodnom pristupu informacijama, uključujući napretke i odlaganja u usvajanju i primeni Zakona. 

Izveštaj je izradila pravna služba ANEM-a (advokatska kancelarija “Živković-Samardžić”) uz podršku Sekretarijata ANEM-a.

Pregled medijskog zakonodovstva u zemljama jugoistočne Evrope u celosti je dostupan (u pdf formatu) na internet sajtu ANEM-a http://www.anem.org.yu/download i beogradskog Medija centra (kao Word document file) http://www.mediacenter.org.yu/upload/pravo_doc (Word Document) 

Izvori: http://www.anem.org.yu

http://www.mediacenter.org.yu