Priručnik za izveštavanje o sudovima za ratne zločine

Publikacija

Priručnik za izveštavanje o sudovima za ratne zločine

"Reporting Justice: A Handbook on Covering War Crimes Courts" je priručnik namenjen novinarima koji se bave jednim od najizazovnijih zadataka - izveštavanjem sa procesa osumnjičenima za ratne zločine ili istraživanjem ratnih zločina na terenu. Ima za zadatak da uvede reportera u sudnicu Tribunala sa svim potrebnim informacijama i alatom, kako bi proizvod bio adekvatan, odgovoran i izbalansiran izveštaj ili analiza sa suđenja. Za sada je dostupan samo u online izdanju na engleskom jeziku na sajtu Instituta za izveštavanje u ratu i miru (www.iwpr.net).

Autori: Stacy Sullivan i Janet Anderson

Izdavač: Institute for War and Peace Reporting

Priručnik je dostupan u PDF-u na sajtu IWPR 

"Šta god da je razlog vašeg pisanja o temama vezanim za pravdu, morate posedovati alat potreban da to radite. To je ono što ovaj priručnik ima za cilj da vam pruži. "Izveštavanje o pitanjima pravde: Priručnik za novinare" upoznaje vas sa različitim vrstama sudova u kojima se odvijaju suđenja za ratne zločine, daje pregled istorije takvih sudova, objašnjava masu međunarodnih zakona u skladu sa kojima ovakvi sudovi rade, navodi detalje vezane za funkcioniranje suđenja za ratne zločine i istražuje stvarne procese izveštavanja kako sa sudova, tako i sa terena", prva je primedba autora priručnika potencijalnim budućim reporterima iz sudnice međunarodnog Tribunala.

Kako bi pojačali utisak i pažnju kod reportera koji će ovaj priručnik držati u svojim rukama autori se čitaocu-reporteru obraćaju direktnim govorom sa konkretnim zahtevima koji moraju biti ispunjeni kako bi praćenje i izveštavanje sa procesa pred međunarodnim Tribunalom za ratne zločine bilo adekvatno, izbalansirano i odgovorno.

Da bi taj zadatak bio uspešan reporter najpre mora do kraja razumeti istorijsku pozadinu, procedure i zakone međunarodnog krivičnog prava, u čemu bi ovaj priručnik u najvećem mogao da pomogne.

Specifičnost priručnika su i mali testovi znanja na kraju svakog poglavlja, koji bi trabalo da podsete čitaoca na najznačajnije detalje u prethodnom segmentu i na činjenice koje bi svaki novinar koji se bavi praćenjem ovako komplikovanih sudskih procesa morao neprestano da ima u svojoj glavi ili beležnici.

Priručnik ukazuje i na činjenicu da za reportera koji prati procese pred međunarodnim Tribunalom nisu samo od značaja dešavanja u sudnici, već i mnogo toga što se dešava izvan nje, pošto "sve što sud učini ima određeni uticaj na terenu (izvan sudnice)". Međutim, polazna tačka svih ovakvih izveštavanja je, ipak, sudnica i Tribunal. ("Reporting Justice: A Handbook on Covering War Crimes Courts"- Chapter 3 – In the Courtroom)

U apendiksu su dati primeri izveštaja Tribunala za medije, primeri dosadašnjih reporterskih tekstova o dešavanjima u Tribunalu u formi izveštaja ili šire analize, potom tekstovi svih dosadašnjih konvencija o međunarodnom Tribunalu i na kraju svi resursi i kontakti potrebni novinaru koji se tamo i zatekne. Takođe značajan deo priručnika je i uputstvo "za ulazak" u sudnicu, odnosno opis kompletne procedure kroz koju jedan novinar mora proći kako bi uopšte kročio u Tribunal.

Direktni linkovi na 1. i 2. deo priručnika u PDF-u:

http://www.iwpr.net/pdf/reporting_justice_p1_w.pdf http://www.iwpr.net/pdf/reporting_justice_p2_w.pdf

Napisao: Nebojša Janković, novinar www.netnovinar.org