Priručnik za poslovno i privredno novinarstvo

Publikacija

Priručnik za poslovno i privredno novinarstvo

Novinari koji izvještavaju o finansijskim i privrednim pitanjima za samo 7,5 dolara mogu preko interneta kupiti priručnik na engleskom u izdanju Međunarodnog centra za novinare (International Center for Journalists). Namenjen novinarima sa manje od pet godina iskustva u ovoj oblasti, ovaj priručnik na 56 strana obrađuje osnove pisanja poslovnih i privrednih priloga, značaj razumijevanja globalne ekonomije i online izvore na ove teme. Sadrži i detaljan glosar uobičajenih finansijskih termina.

Naziv knjige: Business and Economic Reporting: Covering Companies, Financial Markets and the Broader Economy (56 str.)
Autori: Anya Schiffrin, Margie Freaney i Jane M. Folpe
Izdavač: International Center for Journalists

Ovaj priručnik obrađuje osnove pisanja poslovnih i privrednih priloga, značaj razumijevanja globalne ekonomije i izvore koji se na ove teme mogu naći na internetu. Priručnik sadrži i detaljan glosar uobičajenih finansijskih termina.

On predstavlja savršen uvod za reportere koje zanima izvještavanje o poslovanju i privredi. On opisuje osnove pisanja o preduzećima, robi široke potrošnje, tržištima i makro-ekonomiji, i objašnjava koje vrste priča se smatraju zanimljivim, kako strukturirati kratke vijesti i komentare o tržištu, koji elementi imaju suštinsku važnost za priloge o poslovanju i ekonomiji, na koji način doći do potrebnih informacija preko interneta i koja pitanja postaviti.

Namijenjen je novinarima koji rade širom svijeta. Cijena priručnika “Poslovno i privredno izvještavanje: pisanje o preduzećima, finansijskim tržištima i širim privrednim pitanjima” je prihvatljiva, a njegova upotreba jednostavna. Knjiga bi trebala biti uvrštena u obaveznu literature za studente novinarstva, novinare sa manje od pet godina iskustva u pisanju o poslovanju i ekonomiji, kao i instruktore novinarstva. Napisale su je Anya Schiffrin, Jane Folpe i Margie Freaney (iskusne poslovne novinarke, koje pišu i za web stranu Initiative for Policy Dialogues, www.journalismtraining.net), a objavio Međunarodni centar za novinare (International Center for Journalists) iz Washingtona, DC.

Ako je želite naručiti, kontaktirajte Ericu Brown na erica@icfj.org, a više informacija o knjizi možete naći na www.journalismtraining.net u rubrici o publikacijama (“Publications”).