Sud i Tužilaštvo BiH: pitanja i odgovori

Publikacija

Sud i Tužilaštvo BiH: pitanja i odgovori

Odjel za informisanje javnosti Suda BiH pripremio je brošuru u kojoj su sadržane osnovne informacije o Sudu Bosne i Hercegovine, Tužilaštvu BiH i Uredu registrara. Poseban fokus je na odjeljenjima za ratne zločine.


Specifičnost posebnih odjeljenja za ratne zločine pri Sudu Bosne i Hercegovine i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, sa jedinstvenim strukturama, učešćem međunarodnih sudija i tužilaca i prvim preuzimanjem predmeta od Tribunala u Hagu, zahtijeva podrobno objašnjenje kako bi procedure i nadležnosti ovih institucija bile razumljive novinarima i široj javnosti.

Brošura koju možete skinuti ovdje sadrži detaljna pojašnjenja proceduralnih i pravnih pojedinosti o Sudu BiH, Tužilaštvu BiH i Uredu registrara za ratne zločine.

S obzirom na dinamičnost procesa transformacije Suda Bosne i Hercegovine iz instutucije u čijem radu učestvuju međunarodni stručnjaci u potpuno bosanskohercegovački sud, informacije iz brošure koje se odnose na broj sudija, tužilaca i druge statistike uputno je provjeriti sa Odjelom za informisanje javnosti Suda Bosne i Hercegovine.