“Top 40: Novinski urednici-treneri predstavljaju svoje omiljene vežbe i ideje“

Publikacija

“Top 40: Novinski urednici-treneri predstavljaju svoje omiljene vežbe i ideje“

Novinari, urednici i treneri pronaći će među omiljenim radionicama i idejama američkih redakcijskih trenera obilje korisnih informacija, podsticajnih i raznorodnih, besplatno na sajtu organizacije The Freedom Forum.

Publikacija: “Top 40: Novinski urednici-treneri predstavljaju svoje omiljene vežbe i ideje”

 Priredio: James C. Clark

Izdavač: The Freedom Forum

Obim: 20 strana

Format: PDF

Godina objavljivanja: 2003.

Publikaciju preuzmite ovde

Izveštaj sa godišnjeg okupljanja redakcijskih trenera američkih štampanih medija reakcija je trenera na ustanovljenu potrebu za mnogo više novinarske edukacije. Umesto liste žalbi na nedostatak sredstava i razumevanja, treneri su za kolege sačinili zbirku omiljenih vežbi i ideja za radionice. Rezultat je „Top 40: Newspaper Training Editors Present Their Favorite Exercises and Ideas“ („Top 40: Novinski urednici-treneri predstavljaju svoje omiljene vežbe i ideje“).

Ova je publikacija korisna koliko za trenere i urednike, toliko i za same novinare. Desetine izvanrednih, raznorodnih saveta i ideja za načine na koje svako ko radi na novinskoj produkciji može na zabavan način unaprediti svoja znanja i veštine veoma su sažeto napisane, a razradu prepuštaju samim korisnicima.

U najboljem kolegijalnom duhu, materijal je slobodan za besplatno preuzimanje u PDF formatu.

Većina ideja zasnovana je na premisi da redakcijski treneri raspolažu malim ili nikakvim budžetima, pa će se mnogi primeri iz ove publikacije lako uklopiti u uslove rada u našem regionu.

Od organizacije vremena za urednike i menadžere, do jednostavnih matematičkih testova zasnovanih na najčešćim greškama u izveštavanju, u ovih dvadeset stranica sažetog iskustva američkih kolega treneri mogu pronaći po neku ideju za unapređenje radnih sposobnosti novinara i urednika na gotovo svakoj poziciji ili specijalnosti u bilo kojoj redakciji.

Publikaciju možete preuzeti ovde:

http://www.freedomforum.org/templates/document.asp?documentID=13854

Napisao: Branko Čečen, novinar, urednik i trener, Beograd