Vodič za urednike-trenere

Publikacija

Vodič za urednike-trenere

Za ovdašnji nivo znanja o treninzima za novinare i druge profesionalce u medijskim kućama, besplatnih 48 stranica u PDF formatu knjige “Training Editors Guide” lako mogu postati najkorisnije stranice profesionalne literature koje je medijski edukator-početnik u životu pročitao.

 

Naziv: “Training Editors Guide”

Izdavač: Freedom Forum

Priredio i napisao: James C. Clark, urednik, HR i trening konsultant

Priručnik “Training Editors Guide” možete preuzeti ovde (u PDF formatu, na sajtu Freedom Foruma)

Ideja treniranja novinara unutar redakcije nije tako stara kako bi se, po zamahu koji je u međuvremenu postigla u svetu, možda moglo zaključiti. Zapravo, do početka 90-tih godina, novinarska edukacija se u SAD i Evropi uglavnom svodila na retko i nevoljno slanje novinara na seminare, poveremeno gostovanje skupih profesionalnih trenera, savete ponekog dobroćudnog urednika i “plivaj ili potoni” princip redakcijske kadrovske politike, koji novinarima u našem regionu ne treba posebno opisivati. Naime, on je i danas standardni element njihovog svakodnevnog radnog iskustva, jer ovde treninga unutar redakcije gotovo da i nema, ali se od novinara očekuje stabilan napredak i razvoj.

U Sjedinjenim Državama svest o treningu unutar redakcija bila je relativno nerazvijena sve do istraživanja pod imenom “No Train No Gain: Continuing Training for Newspapers in 1990s” organizacije The Freedom Forum (1993.). Ono je pokazalo da američki novinari žele mnogo više treninga, ali i da redakcije preduzimaju nešto – jedna za drugom određivale su nekog od urednika da vodi program redakcijskih treninga unutar organizacije. Novinari i urednici trenirali su jedni druge, dovodili trenere, učili kako se to radi.

Jednom godišnje, ljudi zaduženi za redakcijski trening u američkim medijima okupljaju se pod “No Train No Gain” geslom već pet godina. Svi učesnici su dužni da donesu i prezentiraju jednu originalnu ideju za trening, kao i iskustva o tome koji treninzi su popularni, korisni, pod kojim će uslovima uspeti. Knjiga “Training Editors Guide” (Vodič za urednike-trenere) predstavlja destilisano iskustvo urednika-trenera, šefova za trening američkih redakcija o osnovnim postavkama pokretanja i uspešnog vođenja trening programa za novinare unutar organizacije, prezentirano na njihovim godišnjim okupljanjima.

Dakle, ova knjižica, dostupna besplatno u PDF formatu na internet stranicama Freedom Foruma, je neka vrsta priručnika za čoveka kojeg je redakcija odredila da vodi program treninga. Ona je, međutim, tako nabijena korisnim znanjima i iskustvima da bi svaki trener, urednik i novinar koji može da čita engleski tekst napravio veliku grešku ako je ne bi pročitao.

Početak svakog trening programa je, naravno, projektovanje, od određivanja cilja treninga (u skladu sa planovima i ciljevima konkretnog medija), logistike koju je potrebno obezbediti za njihovo sprovođenje, mogućih načina i vrsta treninga za koje će se ta osoba odlučiti, pa sve do procene uspešnosti treninga.

Slede konkretna iskustva trenera o svemu što utiče na uspešnost treninga, pa su tu čak i anketni listovi kojima su američke kolege istraživale želje i potrebe svojih novinara (ali i njihovih nadređenih urednika) u pogledu edukacije.

Za svaki trening potreban je novac. Novac odobrava menadžment. Njima trening treba “prodati”. “Training Editors Guide” donosi i primere takvih projekata koji su uspešno iscedili novac od nadređenih.

Knjiga se detaljno bavi i planiranjem treninga, nudeći i detaljnu listu (“check list”) svega što treba uraditi da bi jedan, bilo koji, trening uspeo.

“Route 66” je putni pravac u SAD koji je postao legendaran u bitničkoj književnosti i svetu ilegalnih trkača automobilima, a u ovoj knjizi predstavlja 66 najboljih ideja svih vrsta (od logistike do dobrih tema za radionice) za otpočinjanje trening programa, sve iz iskustva američkih trenera.

U knjizi ćete naći još i uputstva za organizaciju brzih, malih treninga u vreme ručka, konkretne primere etičkih dilema iz američke štampe, vežbe za sažimanje teksta, tehnike intervjua, pravilno citiranje, kao i obimnu studiju profesorke novinarstva sa New York University koja je pet godina posmatrala redakcije isključivo iz ugla njihovog kapaciteta za promene i učenje, a zatim izvela o tome jasne zaključke.

Knjiga se završava detaljnim opisom nastanka, razvoja i iskustava jedne trening organizacije unutar redakcije dnevnog lista. To je trening organizacija koja je svoju redakciju od lokalnog pokrivača nebitnih vesti pretvorila u ravnopravnog učesnika u korporaciji lokalnih listova, koji doprinosi njenom kredibilitetu i na nacionalnom nivou.

Ova knjižica, koju svako od nas može slobodno da snimi sa interneta i odštampa, nabijena je znanjima i iskustvima američkih kolega, do te mere da je (osim malobrojnih poglavlja neprimenljivih na naše podneblje) svakom pročitanom stranicom svest o apsolutnoj neophodnosti čitanja ove brošure veća i veća. To ne važi samo za trenere, već i za urednike i novinare.

Napisao: Branko Čečen, novinar, urednik i trener iz Beograda